eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A magyar animáció ünnepe lesz Kecskeméten

Június 19. és 23. között rendezik meg a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF) és a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivált. A két párhuzamosan zajló eseményen több mint 300 film látható nyolc helyszínen, emellett számos kiállítás, mesterkurzus, könyvbemutató és további szakmai program várja az érdeklődőket.

A több mint 200 beérkezett magyar nevezésből két egész estés alkotás, 14 diákfilm, 22 rövidfilm, 23 televíziós sorozatepizód és 28 alkalmazott animáció került a versenyprogramba, emellett mintegy 30 film az információs programba.

Az európai versenyben 5 egész estés alkotás, 28 sorozatepizód és 6 tévéfilm látható, valamint 12 animációt vetítenek versenyen kívül.

Mikulás Ferenc fesztiváligazgató, az eseményt szervező Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója felidézte: a rendezvény története 34 évvel ezelőtt indult. Mint mondta, a fesztivál központi gondolata, hogy a magyar animáció ünnepe legyen.

Kiemelte: a fesztivál az idén is népszerűsít egy földrészt, ezúttal az afrikai animációs filmtermésből látható válogatás. Emellett külön blokkot szentelnek a kortárs japán animációnak a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából.

A fesztiválon előadást tart a most készülő Toldi-sorozatról Jankovics Marcell, munkásságába vezet be Michael Dudok de Wit, amerikai animációs tapasztalatairól beszél Csupó Gábor, Orosz István pedig az animációs filmkészítésig vezető útját mutatja be.

A fesztiválon népmese-játszóteret is avatnak és fényfestéssel is várják a közönséget.

A fesztiválon kiállítás látható Ishu Pathel, Csáki László, Haui József, Bognár Éva Katinka, valamint Horkay István munkáiból. A rendezvényen bemutatják Varga Zoltán legújabb könyvét, amely a kecskeméti rajzfilmstúdió történetét dolgozza fel, valamint Kollarik Tamás és Fülöp József Magyar Animációs Alkotók I. című riportkötetét, amelyben magyar animációs alkotókkal készült interjúk olvashatók. A zenei fellépők között van a Muzsikás együttes, a Kaláka együttes és a Ballet Senegal nevű formáció.

A világ animációs fesztiváljait bejárt Ruben Brandt, a gyűjtő, valamint a Salamon király kalandjai című egész estés alkotások mellett a magyar rövidfilmes versenyprogramban debütál itthon Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis. Szintén a rövidfilmek között látható Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékének készített.

A rendezvényen vetítik először nyilvánosan Rófusz Ferenc új alkotását, Az utolsó vacsorát.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára elmondta, hogy a több évtizedes munka eredményeképpen világszerte elismert fesztiválnak az MMA az egyik legnagyobb támogatója.

Siklósi Beatrix, az M5 kulturális csatorna igazgatója elmondta: a közmédiában naponta beszámolnak a fesztiválról, amelyről péntek este félórás élő bejelentkezés is látható lesz, emellett a rendezvényhez kapcsolódva animációs filmeket vetítenek.

Az idei fesztivál versenyét három zsűri szemlézi. A KAFF alkotásait Ishu Pathel indiai animációs rendező, Csupó Gábor, a Klasky-Csupo animációs stúdió alapítója, Pápai Zsolt filmtörténész, Bán János író, valamint Lakatos Pál szobrász zsűrizi. A 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivál zsűrijének tagja Michael Dudok de Wit holland animációs rendező, Bognár Éva Katinka animációs rendező és Gerencsér Péter filmtörténész, a TV-filmek versenyében pedig Wunder Judit animációs rendező, Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója, Otto Alder, a Luzerni Nemzetközi Animációs Akadémia tanára, valamint Mohamed, a Nemzetközi Animációs Szövetség (ASIFA) alelnöke voksol.

A Médiatanács 1,5-1,5 millió forintot ajánlott fel a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál legjobb animációs rövidfilm, illetve legjobb animációs tévésorozat díjaira.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×