eur:
394.2
usd:
369.75
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: ligetbudapest.hu

A Magyar Zene Háza sztárépítésze: tudom, milyen fontos a magyaroknak a zene

Egy nyitott, átlátható épületet álmodott a Ligetbe Fudzsimoto Szu. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész a park és az épület tökéletes egységét akarta megvalósítani, alig várja, hogy az átadás után belakja az épületet a közönség.

Már a magasépítési munkálatoknál tart a Magyar Zene Háza kivitelezése. A nemzetközi tervpályázaton nyertes elképzelés a tokiói sztárépítész, Fudzsimoto Szu munkája, egy különös, lebegőtetős, fákkal tarkított épület, sok üvegfelülettel és zölddel.

"Igazán különleges a Magyar Zene Háza elhelyezkedése a park közepén, gyönyörű fákkal, ligettel övezett terület. Ez pedig

fantasztikus lehetőséget teremt egy olyan épület megalkotására, amely harmóniában egyesíti a természetet és az építészetet."

A Magyar Zene Háza három szinten ad helyet a különböző funkcióknak: a föld alatti szint a kiállítótér, e fölött van a koncertterem, legfelül pedig zenepedagógiai foglalkozások kapnak helyet. Fudzsimoto Szu hangsúlyozta: a koncertterem üvegfala akusztikailag is kiváló teret teremt, közben pedig növeli az átláthatóságot a park és a zárt belső terek közt. Emellett az épületből kilépve félig fedett külső tereket alkottak.

"Az ilyen közbülső terek nagyon izgalmasak,

akad például anfiteátrumszerű külső terünk is, amelyet zenei előadásokhoz vagy más szabadtéri programokhoz használhatnak. Úgy érzem, érdekes értelmet adtunk ennek a kint-bent kérdésnek."

Az építész hozzátette: látogatásai során megtapasztalta, hogy a magyarok életének milyen fontos része a zene, járt a Zeneakadémia megújított épületében is. Hangsúlyozta: a tervek tekintetében nem kellett kompromisszumokat kötnie.

"Mindig izgalmas kihívás, hogy egyensúlyt teremtsek a funkció, az esztétikum és a koncepció vagy például az ár tekintetében. Én ezt nem kompromisszumként élem meg, ez a munka része."

A Magyar Zene Háza épületét a tervek szerint 2020 végén átadják, a nagyközönség számára várhatóan egy évvel később, 2021 utolsó hónapjaiban nyílik meg.

A teljes Liget-projekt látványvideója alább:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×