Nyitókép: Pixabay

Az áfa és az illegális letöltések ölik meg az e-könyvek piacát

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
2019. április 25. 06:00
Érdemben nem bővül a könyvpiac, az e-könyvek pedig továbbra sem népszerűek, mindössze a piac két százalékát teszi ki a legális eladások aránya.

Az elmúlt évben nem növekedett szignifikánsan a könyvpiac – jelentette ki Gál Katalin. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke hozzátette: plusz-mínusz 2 százaléknyi eltérés látszik csupán.

A Könyvtárellátó honlapján lévő statisztika szerint azonban évről évre csökken a megvásárolt könyvek száma. A szakértő hangsúlyozta: a legjobb statisztikában is keverednek a kinyomott és a megvásárolt könyvekre vonatkozó számadatok.

Bolti áron 40-50 milliárd forintos lehet a piac

– vélekedett, hozzátéve: az online leadott rendelések száma növekszik. A kis üzleteknél 7-10 százalék növekménye van a netes vásárlásoknak, a forgalom negyedét, 30 százalékát az interneten keresztül bonyolítják.

Gál Katalin hangsúlyozta: az e-könyvek piaca semmit nem nőtt tavaly óta, piaci részesedésük nem éri el a 2 százalékot sem. Ennek az az oka, hogy ezen termékek ára nem elég kedvező a 27 százalékos áfa miatt, illetve ezeknek a könyveknek a nagy részét ingyenesen, illegálisan is le lehet tölteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az áfa és az illegális letöltések ölik meg az e-könyvek piacát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást