INFORÁDIÓ 
2019. december 6. péntek
Miklós

fischer iván

budapesti fesztiválzenekar

koncert

opera

Fischer Iván: a katarzishoz elengedhetetlen a tragédia

Fischer Iván: a katarzishoz elengedhetetlen a tragédia

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda

Különleges operabemutatóval kezdi 2019/2020-as évadát a Budapesti Fesztiválzenekar. Monteverdi Orfeoját rendezi Fischer Iván, aki rekonstruálta az opera első változatának elveszett befejezését. Beethoven-maraton, közösségi koncertek és amerikai turné - többek közt ezeket tartogatja a következő évad a közönség és az együttes számára.

Szeptemberben Monteverdi Orfeo című operájával nyit a Budapesti Fesztiválzenekar új évada. Fischer Iván művészeti vezető elmondta, nagyon izgatja, hogyan fejeződik be a darab. Ugyanis az operának volt egy eredeti változata, amelyen a végén a baccháns nők egy vad, részeg, orgiaszerű bacchanália után széttépik Orfeuszt, mert azt mondja nekik, hogy soha többé nem akar nőt látni. A tragikus befejezést azonban később Monteverdi megváltoztatta arra, hogy leszáll Apolló a mennyekből, és happy enddel ér véget a történet.

„Nagyon érdekel a katartikus, rendkívül drámai eredeti befejezés” – hangsúlyozta Fischer Iván, aki megírta a hiányzó, 10 perces zenei részt. Próbálta Monteverdi stílusát követni, hogy még a leginkább vájtfülűek se vegyék észre a különbséget a restaurált és az eredeti rész között.

„Sokkal izgalmasabbnak tartom ezt a befejezést. Egy tragédiát átélünk, és utána egy katartikus élmény után megtisztul az ember – számomra ez nagyon izgalmas. Sokkal izgalmasabb annál, hogy jön egy jóságos főúr.”

A művészeti vezető szerint a katarzishoz elengedhetetlen a tragédia.

„Át kell tudni élni a tragédiát ahhoz, hogy utána teljesen felszabadultan, jól érezzük magunkat.”

A következő évadban több különleges előadása a Budapesti Fesztiválzenekarnak. Fischer Iván kiemelte, hogy hallható lesz Mahler V. szimfóniája és természetesen megemlékeznek Beethoven születésének 250. évfordulójáról: a TérTáncKoncertet június 16-án rendezik a Szent István-bazilika előtti téren, a zenei program Beethoven 7. szimfóniája lesz.

Az Európai Hidak fesztivál keretében Fischer Iván lányával, az énekesnő Fischer Nórával áll majd egy színpadon Luciano Berio dalaival.

A zenekar az Egyesült Államokban és a balti országokban is turnézik majd.

Nyitókép: AKOS STILLER

Kapcsolódó hang

Fischer Iván
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018