eur:
394.95
usd:
363.48
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: AKOS STILLER

Fischer Iván: a katarzishoz elengedhetetlen a tragédia

Különleges operabemutatóval kezdi 2019/2020-as évadát a Budapesti Fesztiválzenekar. Monteverdi Orfeoját rendezi Fischer Iván, aki rekonstruálta az opera első változatának elveszett befejezését. Beethoven-maraton, közösségi koncertek és amerikai turné - többek közt ezeket tartogatja a következő évad a közönség és az együttes számára.

Szeptemberben Monteverdi Orfeo című operájával nyit a Budapesti Fesztiválzenekar új évada. Fischer Iván művészeti vezető elmondta, nagyon izgatja, hogyan fejeződik be a darab. Ugyanis az operának volt egy eredeti változata, amelyen a végén a baccháns nők egy vad, részeg, orgiaszerű bacchanália után széttépik Orfeuszt, mert azt mondja nekik, hogy soha többé nem akar nőt látni. A tragikus befejezést azonban később Monteverdi megváltoztatta arra, hogy leszáll Apolló a mennyekből, és happy enddel ér véget a történet.

„Nagyon érdekel a katartikus, rendkívül drámai eredeti befejezés” – hangsúlyozta Fischer Iván, aki megírta a hiányzó, 10 perces zenei részt. Próbálta Monteverdi stílusát követni, hogy még a leginkább vájtfülűek se vegyék észre a különbséget a restaurált és az eredeti rész között.

„Sokkal izgalmasabbnak tartom ezt a befejezést. Egy tragédiát átélünk, és utána egy katartikus élmény után megtisztul az ember – számomra ez nagyon izgalmas. Sokkal izgalmasabb annál, hogy jön egy jóságos főúr.”

A művészeti vezető szerint a katarzishoz elengedhetetlen a tragédia.

„Át kell tudni élni a tragédiát ahhoz, hogy utána teljesen felszabadultan, jól érezzük magunkat.”

A következő évadban több különleges előadása a Budapesti Fesztiválzenekarnak. Fischer Iván kiemelte, hogy hallható lesz Mahler V. szimfóniája és természetesen megemlékeznek Beethoven születésének 250. évfordulójáról: a TérTáncKoncertet június 16-án rendezik a Szent István-bazilika előtti téren, a zenei program Beethoven 7. szimfóniája lesz.

Az Európai Hidak fesztivál keretében Fischer Iván lányával, az énekesnő Fischer Nórával áll majd egy színpadon Luciano Berio dalaival.

A zenekar az Egyesült Államokban és a balti országokban is turnézik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×