eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Áder János köztársasági elnök (b2) és Andrzej Duda lengyel elnök (b3) megkoszorúzza Bartók Béla felavatott szobrát Kielcében 2019. március 23-án. A magyar államfő a lengyel-magyar barátság napja alkalmából kétnapos látogatáson tartózkodik Lengyelországban.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Bartók Béla emlékművet állítottak Kielcében

Felavatta Bartók Béla magyar zeneszerző emlékművét Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel elnök szombaton a lengyelországi Kielcében, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott rendezvények keretében.

A bronzból készített mellszobor a Kielce belvárosában lévő sétányra került. Ebben a fasorban eddig több mint negyven híresség emlékművét állították fel, többek között Marc Chagall és Salvador Dalí festőkét, valamint Igor Sztravinszkij zeneszerzőét.

A két államfő mécsest gyújtott a második világháborúban elesett cserkészek kielcei emlékművénél, és megkoszorúzták a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak emléktábláját is.

Az elnökök délelőtt részt vettek a kielcei székesegyházban Jan Piotrowski kielcei püspök és Veres András győri megyéspüspök, a Magyar katolikus Püspöki Konferencia elnöke által bemutatott szentmisén. Veres András püspök a homíliában a barátság fogalmát magyarázta a Szentírás alapján. Kifejtette: az ezeréves lengyel-magyar barátság arra vezethető vissza, hogy a két nemzet lelkületében megtalálhatóak azok az erények, amelyekre az igazi barátság épülhet. Ezen erényeknek pedig "nem más az alapja, mint a közös krisztusi hit" - állapította meg a püspök.

Délután a két elnök megnézte a fiatal lengyel és magyar kézilabdázók kielcei tornájának döntőjét is, és együtt adták át a kupát a győztes szegedi csapatnak. Magyarországot a szegedi és a veszprémi sportolók képviselték a tornán, Veszprém második helyen végzett.

Áder János szombaton, kétnapos lengyelországi látogatása végén az oblátus missziós atyák Kielcéhez közeli kolostorába, Lengyelország legősibb zarándokhelyére, a Szent Keresztre látogat. A kolostorban megtekinti a Szent Imre örökségét és a magyar-lengyel kapcsolatok kezdeteit bemutató kiállítást. A 11. század elején alapított, eredetileg bencés apátságban ugyanis a Szent Kereszt ereklyéjét őrzik, amelyet a hagyomány szerint Szent Imre herceg ajándékozott a monostornak.

A Magyarországon és Lengyelországban felváltva, évente rendezett lengyel-magyar barátság napjának előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, amikor Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta a magyar-lengyel barátság köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol.

Idén számos kulturális társrendezvényt is tartottak Kielcében és országszerte. A lengyel közszolgálati televízió (TVP) szombaton a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet kezdeményezésére több magyar témájú műsort sugároz. Levetítik a többi között a lengyel-magyar kapcsolatok patrónusaként ismert Felczak professzorról szóló, Beata Netz által rendezett dokumentumfilmet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×