eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Érdeklődő Máté Bence természetfotós egyik képét nézi a szabadtéri kiállítás megnyitója napján Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren 2019. március 13-án. Az elmúlt húsz év képanyagából válogatott, mintegy hatszáz természetfotóból álló tárlat célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a még védhető értékek fontosságára.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Akár világ körüli turnéra is indulhatnak Máté Bence természetfotói

A Szent István téren látható szerdától Máté Bence világhírű természetfotós szabadtéri kiállítása, amelyen 333 négyzetméter üvegfelületen összesen 623 fotót tekinthetnek meg az érdeklődők. A tárlat anyagát év végéig 8 magyarországi nagyvárosban láthatja majd a közönség.

Különleges kiállítást láthatnak a pesti Szent István téren járók szerdától, Máté Bence világhírű magyar természetfotós alkotásait lehet látni.

Mint Máté Bence az InfoRádiónak elmondta, a kültéri installáció élvezeti értéke naplemente után a legnagyobb, mivel a képeket hátulról világítják meg.

"Olyan, mintha az ember egy óriási diafilmet nézne, mindezt 333 négyzetméteren teheti meg, 623 képet láthat"

- újságolta a természetfotós.

Máté Bence 20 éve foglalkozik természetfotózással, azóta 56 országban járt, közel 30 ország képei pedig láthatóak is most a Szent István téren. A képek 40 százaléka viszont itthon készült.

A természetfotós elmesélte: többször van úgy, hogy egy-egy jelenséget nem ideális körülmények között, fényekkel, háttérrel lát először, de ha ezeket technikailag tökéletesen szeretné dokumentálni, az sokszor

több év munkája.

Máté Bencének nincs kedvenc fényképe, de aki kilátogat a térre, az képet kap a fotós ízléséről. Ha mégis választania kell, akkor a téren álló nagy képeit találja a legérdekesebbeknek.

Budapest után vidéki "turnéra" indul az összeállítás, majd a 8 városos utazást követően, ha van rá érdeklődés, még egy évet itthon marad az anyag, de Máté Bence már tud kínai érdeklődésről, amit ki is szolgálhat.

Úgy gyártották le a kiállítást, hogy a képek strapabírók, jól lehet szállítani őket, akár évekig is csodálhatja a nagyközönség - elsősorban a magyar élővilágot

- Máté Bence képein keresztül.

Szerinte minél jobban beleássa magát az ember a természetbe, annál jobban rájön, hogy milyen ismeretlen az számára. Mégis azt gondolja, természetfotósként a természetben sokkal kevesebb veszéllyel jár a munkája, mint a városban.

Úgy érzi, a mai viszonyok között az ő tevékenysége már alig múlik a technikán olyan értelemben, hogy ő nem is köteleződik el munkája során egy-két márka mellett, "könnyen lehet nagy sikerélményekhez jutni".

A kiállítás Budapesten április 1-ig látogatható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×