Nyitókép: Székely Aladár

Száz éve történt: Ady Endre temetésén ott volt mindenki, aki a korban számított

InfoRádió
2019. január 27. 13:03
100 évvel ezelőtt, 1919. január 27-én hunyt el Ady Endre. A Petőfi Irodalmi Múzeum egy éven keresztül látogatható emlékkiállításán a költő halálának pillanatától, a ravatalozáson és temetésen át, az Ady-kultusz szárba szökkenését kísérhetik nyomon a látogatók.

Ady Endre január 27-i, reggeli halála után futótűzként terjedt a hír barátai és családja körében – mondta az InfoRádiónak Hegyi Katalin, A feltámadás szomorúsága című kiállítás kurátora, hozzátéve: halálos ágya mellett megjelent Csinszka, Hatvani Lajos és Móricz Zsigmond, de újságírók, rajzolók, fényképészek is érkeztek.

Január 29-én a Magyar Nemzeti Múzeumban ravatalozták fel a költőt, bár nagyszabású esemény volt, megmaradt az emberközeli hangulata – vélekedett Hegyi Katalin. A kormány a nemzet halottjává nyilvánította, tanítási szünetet rendelt el – emelte ki. A ravatalozónál „ott volt mindenki, aki abban a korban számított, akár politikus, akár író, költő, pályatárs, színész”.

A kurátor elmondta: a téma választásánál úgy gondolta, egy ilyen kiállításba a költő halála utáni Ady-kultusz összefoglalása fér bele igazán. A centrumban a debreceni csónakos fejfát helyezték el, ami tíz évig állt a poéta sírjánál. Szerinte

a kiállításra látogató „feltétlenül Ady Endre iránti tiszteletet fog érezni”.

Az érdeklődők megtekinthetik a költő életében megjelent műveinek első kiadásait, Ady Endre halotti maszkját, illetve a temetésen és a szoboravatásán készült filmeket is megnézhetik. A hanganyagokon Benedek Marcell, Fenyő Miksa, Hatvani Lajos, Pilinszky János és Weöres Sándor beszél a költőlegendáról. A zenei válogatásban pedig Víg Mihály énekel a Balaton zenekarral.

A feltámadás szomorúsága című kiállítás csütörtökön nyitotta meg kapuit a közönség előtt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ady Endre temetésén ott volt mindenki, aki a korban számított
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást