eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma
Érdeklődők Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (b), Ecce Homo (k) és Golgota című festménye előtt a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2015. augusztus 28-án. A festmény tulajdonosa, Pákh Imre New York-ban élő magyar származású műgyűjtő augusztus 31-én elviteti a Golgotát Debrecenből, miután annak megvásárlásáról nem tudott megállapodni a Magyar Nemzeti Bankkal.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

A kormány megvette a Golgotát - ennyit fizetett érte

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől.

Az üzletember tavaly ősszel mondta azt, hogy ajánlatot kapott a képért, és hamarosan megegyezhetnek. Az InfoRádiónak adott interjúban is arról beszélt, hogy 10 millió euróért kész eladni a képet.

Korábban azért áltak le a tárgyalások, mert a kormány csak hatmillió dollárt, 1,6 milliárd forintot lett volna hajlandó kifizetni, miközben Pákh Imre ennél többet kért.

Gulyás szerdán újságírók előtt azt is elmondta, több szakértői vélemény alapján lett ennyi a vételár.

A Munkácsy-trilógia (Golgota, Krisztus Pilátus előtt, Ecce Homo) mindhárom darabját Debrecenben helyezik el, a Déri Múzeumban.

A képek először 1995-ben itt voltak láthatók együtt. A Krisztus Pilátus előtt című alkotást 2015-ben vette meg a magyar állam - a Magyar Nemzeti Bank Értéktár-programja keretében - a kanadai Hamilton Galériától.

A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy

maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×