Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Bruegel Bécsben: az utolsó nagy kiállítás

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
2018. november 6. 10:31
Minden idők legnagyobb Pieter Bruegel-kiállítása látogatható január 13-ig a bécsi Szépművészeti Múzeumban. A tárlaton a nagy flamand festő egy újonnan felfedezett alkotását is bemutatják.

A bécsi Szépművészeti Múzeum 12 Bruegel-képpel a világ legnagyobb gyűjteményével rendelkezik a 16. századi flamand festő munkáiból. Az intézmény arra vállalkozott, hogy – más múzeumokkal és alapítványokkal összefogva – a lehető legnagyobb áttekintést ad a jövőre 450 éve elhunyt alkotó munkásságából.

"Bruegel 30 festményét és csaknem 60 grafikáját mutatja be a kiállítás" – mondta a tárlatról készített videóban Sabine Haag, az intézmény főigazgatója. Az északi reneszánsz alkotó összes fennmaradt olajképének háromnegyede, valamint grafikáinak több mint fele látható Bécsben.

Sabine Pénot, az egyik kurátor hangsúlyozta: a kiállítás arra törekedett, hogy a látogatóknak igazi élményt jelentsen a képek megtekintése.

"Olyan közel kerülhetnek a művekhez, amennyire csak lehetséges. Egyedülálló élményt jelenthet, hogy az alkotó legnagyobb fennmaradt olajképét, az Út a kálváriára című alkotást keret nélkül állítottuk ki. A látogatóban ez olyan érzést kelthet, mintha csak a művész válla fölött pillantana rá a műhelyben az elkészült festményre" - mondta a kurátor.

Egy újonnan felfedezett Bruegel-kép is látható a kiállításon. A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként sikerült megállapítaniuk a művészettörténészeknek, hogy valóban az idősebb Pieter Bruegel munkája. Híres művei közül a tárlaton látható A halál diadala, a Vadászok a hóban vagy a Téli tájkép korcsolyázókkal és madárcsapdával.

A január 13-ig látogatható bécsi kiállításra képeket kölcsönzött a belga Királyi Szépművészeti Múzeum is, amely a bécsi gyűjtemény után a második legtöbb Bruegel-festményt birtokolja, ám ez lesz utolsó nagy Bruegel-kiállítás, mert a törékeny képek mozgatása rendkívül kockázatos.

A budapesti Szépművészeti Múzeumban is van letétben egy Bruegel-kép: a Keresztelő Szent János prédikációja, ám ezt nem adták oda a kiállításra – a lapértesülések szerint – a háttérben meghúzódó tulajdonjogi vita miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bruegel Bécsben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást