Újabb hullámot vetett a botrány a Svéd Akadémián

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
2018. október 15. 20:55
A Svéd Akadémia lemondásra szólította fel az összeférhetetlenségi és szexuális zaklatási botrányban érintett tagját. Az elmúlt hónapok egyre kínosabb ügyei jócskán megtépázták a svéd akadémia hírnevét, ezért idén nem is adják ki az irodalmi Nobel-díjat.

Már tavasszal a Svéd Akadémia egyik tagjának korrupciós, és férjének zaklatási botrányaitól volt hangos a nemzetközi sajtó, így május elején arról határoztak, hogy idén nem adják át az irodalmi Nobel-díjat; a tervek szerint viszont jövőre két elismerésről döntenek majd.

A díjat odaítélő Svéd Akadémia most lemondásra szólította fel az összeférhetetlenségi és szexuális zaklatási botrányban érintette Katarina Frostensont. A svéd költőnő korábban nem jelentette be, hogy férjével együtt társtulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely korábban az akadémia pénzzel támogatott. Ezenkívül férjét, Jean-Claude Arnault kulturális menedzsert 18 nő vádolta meg szexuális zaklatással és erőszakkal. Október elején egy svéd bíróság két év börtönbüntetést szabott ki Arnault-ra az egyik ügyben.

S ami korábban csak feltevés volt, azt a Svéd Akadémia belső vizsgálata igazolta: Arnault 1996-tól hét alkalommal, még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét.

Az akadémia szóvivője – az MTI tudósítása szerint a Reutersnek úgy fogalmazott: a tagok egyhangúlag úgy döntöttek, hogy felkérik Frostensont, önként mondjon le tagságáról. Ha ez nem történik meg, új független vizsgálatot indítanak vele szemben az akadémiai szabálysértések miatt". A szóvivő szerint ugyanis a korábban folytatott vizsgálat nem volt kielégítő. Az akadémia – a botrányok után - módosított szabályzata értelmében Frostenson a férje cselekedeteiért is felelősséggel tartozik, az élethosszig tartó testületi tagság megszüntetésével pedig lehetővé vált a tagok cseréje.

A testület azért is van szorult helyzetben, mert a Nobel-alapítvány igazgatója nemrég arról beszélt, hogy megvonhatják tőlük az irodalmi Nobel-díj odaítélésnek a jogát, ha nem tesznek hathatós intézkedéseket a megcsorbult hírnevük helyreállítására.