Nyitókép: OSZK / Ficsór Zsolt

Különleges könyvet szolgáltat vissza eredeti tulajdonosának Magyarország

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
2018. október 14. 12:10
Elpusztultnak hitt székely kincsre bukkantak az Országos Széchényi Könyvtárban. Túlélt egy bombázást és egy hatalmas tűzvészt, majd megtalálta egy vasutas, és az Országos Széchényi Könyvtárba került az 1559-ben kiadott Székely-krónika. A restaurált kötetet szerdán átadták a Székely Nemzeti Múzeumnak, amely egy nemes másolatot kiállít majd.

A kötet eredetileg a Székely Nemzeti Múzeum tulajdona volt, a második világháború végén az intézmény többi anyagával együtt nyugat felé vitték egy vasúti kocsiban. A szállítmány Zalaegerszegre érkezett, ahol az 1945. március 28-29-e közötti éjszakán történt bombatámadásban megsérült a szerelvény – mondta az IndoRádiónak Tüske László. Az OSZK főigazgatója hozzátette: szinte a múzeum összes kincse elpusztult a szerencsétlenségben.

A terület takarítása közben egy erdélyi származású vasútas, Kis Böndi János találta meg a szélein megsérült könyvet, melynek címe: Székely István krónikája a világ jeles dolgairól. Megtartotta, mert arra volt kíváncsi, hogy milyen nyelvjárása van a szövegnek, amely olyan furcsán hangzik - mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy a nyelvezete azért szokatlan, mert ez egy 16. századi nyomtatvány.

A férfi megőrizte tehát a kötetet, amely később valahogy a Széchenyi Könyvtárhoz került egy levéllel egyetemben, amelyből a fentiek mellett több más részlet is kiderült.

„A könyv akkori állapotában úgy nézett ki, hogy mások a lapáttal akarták a gödörbe hányi. Én felvettem, kijavítgattam és vigyáztam rá”

– idézte Tüske László Kis Böndi János 1945. május 25-én Zalaegerszegen kelt levelét.

A kötet állapotát sok munkával állították helyre, „úgy néz ki, mintha vadonat új lenne” – jegyezte meg az OSZK főigazgatója. Főként a lapok külső széle pörkölődött meg, illetve a füst megszínezte a lapok belsejét is. Ezeket a sérüléseket letisztították, rendbe tették, továbbá új kötést is kapott a könyv. Most érkezett el az idő, hogy a dokumentumot visszaadják a Székely Nemzeti Múzeumnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Különleges könyvet szolgáltat vissza eredeti tulajdonosának Magyarország
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást