Nyitókép: Pxhere

1956 és egy szomáliai lány Magyarországon - moziajánló

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
2018. október 12. 13:14
Dokumentumfilm, magyar vonatkozású német történelmi dráma és romantikus komédia - számos műfaj szerepel a heti mozi kínálatban.

A Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójában debütált Zurbó Dorottya dokumentumfilmje, a Könnyű leckék, amely egy fiatal szomáliai lány magyarországi beilleszkedésének története.

A monostor gyermekei című filmet is jegyző Zurbó Dorottya évekkel ezelőtt a fóti gyerekotthonban ismerkedett meg Kafiával, s később – mikor a menekültkérdés igazán sokakat foglalkoztató témává vált - tért vissza az otthonba, ahonnan a gyerekek zöme nyugatra utazott tovább, ám Kafia maradt. A film végigkíséri az érettségi előtt álló lány mindennapjait, a beilleszkedési folyamat nehézségeit, buktatóit, az alkotás – ahogyan a rendező fogalmazott – egy Kafia Szomáliában maradt édesanyjának címzett levél.

A néma forradalom című német filmet a történelmi témákat előszeretettel boncolgató Lars Kraume jegyzi, akinek legutóbbi filmjét, Az állam Fitz Bauer ellent ugyancsak vetítették a magyar mozik néhány éve. A néma forradalom érdekessége, hogy egy magyar vonatkozású NDK-ban játszódó történet. A filmben egy iskolai osztály elhatározza, hogy az '56-os magyar forradalom leverése után történelemórán két perces néma csenddel tiszteleg a magyar hősök emléke előtt.

Az estet azonban komoly megtorlás követi, s a nyomás alatt kiderül: elég összetartó-e a közösség, vagy az egyéni érdekek védelme sorozatos árulásokat szül.

Nick Hornby regényeit a magyar közönség is jól ismerheti, ezúttal A Meztelen Julietből készült film Rose Byrne és Ethan Hawke főszereplésével.

A cím dacára meztelenség nincs a történetben, ám egy igazán kedves és szerethető romantikus komédiáról van szó, amelyben két hosszú éveket elvesztegetett ember örömteli és humoros egymásra találásának lehetünk tanúi.

A héten számos thriller és fantasy debütál – köztük a Jeff Bridgesszel forgott Húzós éjszaka az El Royale-ban és az Uma Thurmannel készült Sötét folyosók.