Nyitókép: Mohai Balázs

Káel Csaba: a térség fesztiváljaiból kiemelkedik a CAFe Budapest

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
2018. október 5. 10:15
Nemzetközi és magyar sztárokkal, bemutatókkal és formabontó köztéri programokkal várja a közönséget a pénteken induló CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Káel Csaba, a fesztivált szervező operatív testület elnöke úgy véli: a közönség egyre nyitottabb a kortárs alkotások iránt, az újrapozícionált fesztivál pedig ebben az időszakban a régió legsokoldalúbb kínálatát nyújtja.

Csaknem 40 helyszínen több mint 100 programmal, komoly- és könnyűzenei, színházi, táncművészeti, valamint újcirkuszi előadásokkal, képzőművészeti, irodalmi programokkal várja a közönséget október 21-ig a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

Káel Csaba, a szervező operatív testület elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy ma már egyre több embernek jelent hívószót a kortárs művészet. Korábban inkább elrettentő hatással bírt, főleg a zenében – tette hozzá.

„Reméljük, hogy ezt a mi korunk lassan kezdi meghaladni”

– fogalmazott.

A Müpa vezérigazgatója hozzátette: igyekeznek a kortárs művészet számos aspektusát megmutatni, hogy párbeszédre indítsák a közönséget. Ennek egyik fontos eszköze, hogy beavatják az érdeklődőket egy-egy mű születésének kulisszatitkaiba. Ezzel azt üzenik, hogy „velünk együtt élnek ezek az alkotók, ugyanazok a problémáik mint nekünk, ugyanolyan örömeik is vannak” – emelte ki az operatív testület elnöke.

Káel Csaba hozzátette: a CAFe Budapest egyik fő témája idén a száz éves függetlenségüket ünneplő balti államok művészete valamint a száz éve született Leonard Bernstein munkássága lesz, de hagyományosan kiemelt figyelmet élvez Bartók Béla zenei öröksége is.

A Müpa vezérigazgatója úgy fogalmazott: az elmúlt években a fesztivál jelentősen növelte presztízsét, és ma már a régió legjobbjai közt foglal helyet. A térség városaiban szervezett hasonló rendezvények általában alulmaradnak látogatószámban, illetve „nem ilyen sokrétű a fesztivál”.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy az elmúlt öt évben sikerült felzárkóznunk”

– hangsúlyozta.

A fesztivál számos rendhagyó helyszínt vont be a programjaiba – ilyen például az Országos Széchényi Könyvtár, a Fővárosi Nagycirkusz vagy Szőke Gábor Miklós a Csepel Művekben található stúdiója, de a köztereken, romkocsmákban is kiállítások, installációk várják az arra járókat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Káel Csaba: a térség fesztiváljaiból kiemelkedik a CAF-e Budapest
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást