Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Megszólalt Prőhle Gergely a Petőfi Irodalmi Múzeumból való távozásáról - exkluzív

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
2018. október 4. 13:13
A hónap végén közös megegyezéssel távozik a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Prőhle Gergely az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban elmondta: az emberi erőforrások minisztere másként képzeli el az intézmény programját. Hozzátette: januárig pihenni szeretne.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter kezdeményezésére október 31-gyel, közös megegyezéssel befejezi főigazgatói tevékenységét a Petőfi Irodalmi Múzeum élén Prőhle Gergely.

"Erről megállapodást írtunk alá a mai napon" - erősítette meg a hírt az InfoRádiónak a távozó intézményvezető. A megállapodásban, mint elmondta,

indoklás nem szerepelt,

beszélgetéseik során kiderült az, hogy "a miniszter úr másként képzeli el az intézmény programját".

Prőhle Gergely felidézte, ami már a közelmúltban érzékelhető sajtópolémiából is kiviláglott:

igen határozott elképzelései voltak, és ezeket le is írta.

"A fenntartó miniszter másként gondolkodik, a megállapodás jól tükrözi a kialakult helyzetet" - összegzett Prőhle Gergely.

Saját munkáját értékelve elmondta, büszkeséggel tekint az elmúlt másfél-két évre, külön kiemelte az Arany János-emlékévet, a múzeumba érkezett sok iskolást, illetve a magyar irodalom idegennyelvű fordítóinak az intézmény által szervezett találkozóját.

A főigazgató külön büszke a múzeum médiamegjelenéseire,

a Szabó Magda- vagy a Kassák Lajos-évfordulós programok pedig szerinte nemzetközi színvonalúvá tették a Petőfi Irodalmi Múzeumot.

"Hagyatékokat is felajánlottak a múzeumnak, ami által a nemzeti vagyon is gyarapodott, ami engem arra enged következtetni, hogy nem feltétlenül negatív az a mérleg, amit magam mögött hagyhatok" - tette hozzá.

Hogy miként folytatja, arról egyelőre nem nyilatkozik, mindenféle megkeresések érték már, de januárig elsősorban a családjára kíván koncentrálni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Prőhle Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást