Nyitókép: Szépművészeti Múzeum

Újabb feszültség Ausztria és Magyarország között

Infostart
2018. szeptember 28. 10:38
Nem adta kölcsön a Szépművészeti Múzeum Pieter Bruegel értékes festményét egy bécsi kiállításra, noha a tárlat katalógusában még szerepelt. A háttérben egy tulajdonjogi per állhat.

A bécsi Kunsthistorisches Museumban október 2-án megnyíló, a holland Bruegel művészetét bemutató tárlatonon nem lesz látható egy kép, amely pedig szerepel a kiállítás katalógusában. A napi.hu értesülései szerint Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képét a bizonytalan jogi háttér miatt a magyar Szépművészeti Múzeum végül nem adta kölcsön a bécsi társintézménynek, a portál úgy tudja, a Miniszterelnökség tiltotta meg az átadást.

A 100 millió euróra tartott festmény tulajdonjogát egy négy évvel ezelőtti kormányrendelet értelmében adta vissza az állam két évvel ezelőtt a Batthyány családnak, amely letétbe helyezte a Szépművészeti Múzeumban. (Az október végén ismét megnyíló Szépművészeti állandó kiállításának részeként a nagyközönség is megtekintheti Budapesten.)

Majd váratlan fordulat történt: a burgenlandi Güssing Alapítvány is igényt formált a képre. A Batthyányak ősi, güssingi (németújvári) várát és annak tárgyait kezelő alapítvány, illetve annak egyik fenntartója, Burgenland tartomány eljárást kezdeményezett a festmény tulajdonosi jogainak tisztázására, illetve a kártalanítás lehetőségének vizsgálatára. A Miniszterelnökség emiatt tiltotta le az utolsó pillanatban a kép kölcsönadását az osztrák múzeum kiállítására.