Nyitókép: Pixabay

Kiderült, ki állhatott modellt a világ legprovokatívabb festményéhez

Infostart
2018. szeptember 25. 16:47
Egy párizsi táncosnő ihlette meg Gustave Courbet francia festőt.

Megoldottnak tűnik a művészettörténet egyik legnagyobb rejtélye: egy táncosnő lehetett Gustave Courbet (1819-1877) francia festő női szeméremtestet ábrázoló világhírű festményének modellje. A L'Origine du monde (A világ eredete) című festmény modellje Constance Quéniaux 34 éves párizsi balett-táncosnő volt - állítja a héten megjelenő könyvében Claude Schopp francia irodalomkutató.

Schopp szerint Constance Quéniaux egy török-egyiptomi diplomata, Khalil-Bey szeretője volt. A férfi megbízásából készítette Courbet 1866-ben a világhírű festményt. Schopp teljesen véletlenül bukkant a Párizsi Operaház egykori táncosnőjének nyomára, amikor ifjabb Alexandre Dumas író levelezését elemezte.

Egyik levelében Dumas Courbet-n és modelljén, Quéniaux-n gúnyolódik, aki "feltárta magát" a festőnek.

"Kilencvenkilenc százalékosan biztosak vagyunk abban, hogy Constance Quéniaux volt Courbet modellje" - mondta Sylvie Aubenas, a francia Nemzeti Könyvtár szakértője. Korábban a művészvilágban több nő neve is felvetődött A világ eredete lehetséges modelljeiként, de valamilyen okból valamennyiről kiderült, hogy nem lehetett az.