Nyitókép: skanzen.hu

Kiosztották az MMA köztestületi díjait: a Skanzen aranyérmet kapott

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
2018. május 30. 16:38
A Szentendrei Skanzen kapta idén a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét. A köztestületi elismerést szerda délelőtt adták át a Pesti Vigadóban. Sári Zsolt, a szentendrei Skanzen főigazgató-helyettese az InfoRádiónak az elismerésről beszélt.

Az emberek a múzeumot nemcsak csendes templomi helyként kezelik, hanem szeretnék jól érezni magukat, és közben információkat szerezni - mondta Sári Zsolt, aki azt is elmondta, hogy a Skanzen egy jó terep ahhoz, hogy az embereket megszólítsák.

"A cél, hogy a lehető legszélesebb réteghez szóljunk,

azokat akik érdeklődnek a népi kultúra iránt, és azokat is, akik azt mondják, hogy ez tőlük távol áll.

Őket is meg kell szólítani, olyan kiállításokkal "becsalogatni", amelyeket látva rájönnek, hogy ez milyen fontos"

- hangsúlyozta a főigazgató-helyettes. A Skanzen óriási lehetőséggel rendelkezik, hiszen természeti környezetben az épített, a tárgyi, és a szellemi örökséget tudja őrizni, és átadni - tette hozzá.

A Skanzenban megtalálható a hagyományos múzeumi kép, de halad a korral is, van Skanzen applikáció, ami immár a modern technológiát akarja használni. Ezen kívül egy Nyugat-Európából átvett módszert is tökélyre fejlesztett a Skanzen: nem hagyományos teremőrök adják át az információkat a látogatóknak, hanem

beöltözött színészek, akik azzá a karakterré válnak, akik az egykori épületeket lakták, és egy kerettörténetbe vonják be a látogatót

- mesélte Sári Zsolt. Egy múzeum akkor sikeres az üzenetátadásban, ha a hatalmas őrzött örökséganyagra lehetőségként tekintünk, és azt mondjuk, hogy a vidéki Magyarország öröksége a 21. század emberének is tartogat újrahasznosítható elemeket - tette hozzá.

A múzeum egyik legfőbb üzenete az, hogy a ma embere számára is valós üzenettel bír.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
MMA -díjak - Skanzen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást