"Megdöbbentő és szomorú", hogy nem adják át idén az irodalmi Nobel-díjat

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. május 4. 13:37
Idén nem osztják ki az Irodalmi Nobel-díjat, jövőre két elismerést is átadnak majd.

A Svéd Akadémia azzal indokolta döntését, hogy nagyon lecsökkent az aktív tagok száma és megrendült a nyilvánosság bizalma a testület iránt. A bizalomvesztés azért következett be mert Katarina Frostenson költőt, a 18 tagú testület egyik tagját és francia férjét, Jean-Claude Arnault-t súlyos vádak érték. A férjet azzal vádolják, hogy számos nőt molesztált, továbbá köze van a Nobel-díjasok nevének idő előtti kiszivárogtatásához is., a költőnő pedig eltitkolta, hogy érdekeltsége van egy feladatával összeegyeztethetetlen vállalkozásban.

Arnault tagadja a szexuális zaklatással és a szivárogtatással kapcsolatos vádakat. Azonban a botrányok után az akadémia hat tagja jelentette be visszavonulását.

Ismertük a botrányokat, a döntés azonban megdöbbentő,

hogy idén nem adják át a rangos elismerést – nyilatkozta az InfoRádiónak a Kossuth Kiadó igazgatója, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének korábbi elnöke. Kocsis András Sándor kiemelte: a Nobel-díj presztízse sérül, és szomorú amiatt, hogy pont az irodalmi területen következik ez be.

Nádas Péter és Krasznahorkai László évek óta a Nobel-díjra esélyes írók között van. A irodalmi Nobel-díj az egyik legrangosabb elismerés, a könyvpiac igen erősen épít rá, mindig nagy a várakozás és felkészülés a nyugat-európai kiadók részéről – tette hozzá Kocsis András Sándor. Arról is beszélt, hogy a díj mindig nagy katalizátornak számított.

A 2018-as díjazott kiválasztása már előrehaladott stádiumban van, és a szokott módon folytatódik az elkövetkező hónapokban is, de új díjazott megnevezéséhez az akadémiának szüksége van időre, hogy visszanyerje integritását, újra bevonja a munkába tevékenységüket felfüggesztő tagjait, és visszanyerje a bizalmat - közölte Anders Olsson, a Svéd Akadémia titkára. Így idén nem ítélik oda, de j

övőre két irodalmi Nobel-díjat is átadnak majd.

Az 1901 óta odaítélt Irodalmi Nobel-díj történetében már többször is előfordult, hogy nem adták át, legutóbb 1943-ban, a második világháború idején, azt megelőzően pedig hatszor. A hétből öt alkalommal a rákövetkező évben hirdettek győztest. A halasztás semmilyen módon nem érinti a több kategóriában odaítélt Nobel-díjat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem lesz idén irodalmi Nobel-díj
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást