Döbbenetes csalás: hihetetlen összeggel nyúltak le egy országot, filmes cég is érintett

Infostart / MTI
2018. március 10. 16:03
Egy gazdaságfejlesztési alapból fedőcégek révén és részben amerikai bankokon keresztül - több mint 3 milliárd dollárt loptak ki többek között repülőket és Van Gogh-festményeket vásárolva.

Amerikai ügyészek szerint egy, a Najib Razak malajziai miniszterelnök által 2009-ben létrehozott gazdaságfejlesztési alapból (1MDB) - fedőcégek révén és részben amerikai bankokon keresztül - több mint 3 milliárd dollárt loptak ki nagy értékű New York-i és kaliforniai ingatlanokat, luxustermékeket, Monet- és Van Gogh-festményeket és repülőgépet vásárolva, valamint a Martin Scorsese rendezte Wall Street farkasa című film finanszírozásával.

2016 júliusában a svájci szövetségi hatóságok lefoglalták a sok millió dollárt érő Monet- és van Gogh-műveket a nemzetközi akció részeként. A Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Wall Street farkasa című 2013-as hollywoodi filmdráma finanszírozása ügyében pedig polgári per indult a filmet jegyző Red Granite Pictures produkciós cég ellen, amelynek egyik társalapítója Razak mostohafia volt.

Az ügyészség és a Red Granite Pictures Inc. közötti megállapodást csütörtökön hagyták jóvá a Los Angeles-i kerületi bíróságon - értesült az AP.

A megállapodás kitér a Los Angeles-i székhelyű Red Granite Pictures két másik filmjének, a nyomozók szerint ugyancsak 1MDB-s pénzből finanszírozott Dumb és Dumber kettyó, valamint a Megjött apuci! című filmekhez kötődő jogok és vagyontárgyak lefoglalására.

A produkciós cég közleményében azt írta, örül, hogy végre maga mögött tudhatja az ügyet és a filmkészítésre koncentrálhat.