eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Elhunyt a népművészet polihisztora

Elhunyt a népművészet polihisztora

Pótolhatatlan személyiség, a népművészet polihisztora, tanítómester és önzetlen barát - így emlékezett Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője az élete 92. évében elhunyt Kallós Zoltánra.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője elmesélte, hogy óriási élmény volt számára, amikor 1973-ban Kallós Zoltánnal, illetve a rokonokkal és barátaival is megismerkedett. Amikor felkereste először Kolozsváron, akkor a tanítómestere nem volt otthon, így kénytelen volt utána menni a Gimesbe, ahol fiatal  táncosként elkísérhette a gyűjtőútjaira.

„Mindenütt voltak barátai, mindenütt voltak ismerősei:

Kalotaszegen, Mezőségben, Székelyföldön, Gimesben, Moldvában, nagyon nagy élmény volt fiatalon vele együtt utazni, vele együtt barangolni erdélyi útjain– mondta Zsuráfszky, aki hozzátette,  Kallós Zoltán egy polihisztor volt a népművészetben, aki mindig tudott mesélni népzenéről vagy a néptáncról is.

Elhunyt a népművészet polihisztora

Kallós Zoltán 1992-ben megalapította a Kallós Alapítványt, hogy a szórványban élő a magyarok anyanyelvi oktatását segítse. Zsuráfszky szerint Kallós egy kiváló pedagógus volt, aki tanított Erdélyben, táborokat szervezett, tartotta a kapcsolatot az erdélyi magyarsággal, de a magyar mellett kiválóan beszélt románul és cigány nyelven is.

Minden kis szegletét ismerte Erdélynek,

Ő pótolhatatlan személyisége volt a mozgalomnak– mondta a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, utalva arra, hogy Kallós halálával az erdélyi kultúra legismertebb alakjával lett szegényebb a magyar értelmiség.

A Kossuth-nagydíjas néprajzkutató, népzenegyűjtő, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze 1926. március 26-án született a Kolozs megyei Válaszúton. A kulturális örökségvédelem terén legrangosabbnak számító uniós elismeréssel, az Európa Nostra-díjjal és közönségdíjjal is kitüntették. A válaszúti családi kúriában működik a Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményét bemutató múzeum.

Kallós Zoltánt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) saját halottjának tekinti. Kékedi László, az MMA Népművészeti Tagozatának vezetője úgy emlékezett Kallós Zoltánra, hogy benne Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett a 20. század legnagyobb magyar folklórgyűjtőjét tisztelhettük.

"Személye a népművészet egyik csodája volt. A magyar népművészetnek és néprajztudománynak mind a zenei, mind a néptánc és a kézművesség vonalán is hatalmas veszteség" a halála - fogalmazott az MMA Népművészeti Tagozatának vezetője.

Sebő Ferenc Kossuth-díjas zeneszerző, zenetudós, előadóművész Kallós Zoltánra emlékezve arról beszélt: az elhunyt olyan gyűjtő volt, aki tudását, anyagait másokkal is megosztotta és bátorította a fiatalokat.

"Kallós Zoltán a hagyományok gyűjtése mellett a válaszúti bentlakásos kollégium létrehozásával gondoskodott arról is, hogy a szórványvidéken élő magyar gyermekek ne kallódjanak el és ismerjék meg a magyar kultúrát" - emelte ki Sebő Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×