Különleges színpadi kísérlet a Müpában

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
2018. február 8. 20:03
Két darabot egy közös estén mutatnak be a Müpában. A két iker-előadást Káel Csaba rendezésében láthatják az érdeklődők, mindkét művet a világhírű Eötvös Péter vezényli.

Eötvös Péter Senza Sangue című operáját Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operájával mutatják szombat este a Müpában. Mindkét mű egy férfi és nő találkozásáról szól, de zeneileg és a történet tekintetében is nagyon eltérő operákról van szó, noha Eötvös Pétert a Bartók-darab inspirálta.

Káel Csaba, a darab rendezője, a Müpa vezérigazgatója az InfoRádiónak azt mondta, hogy az előadás a terjedelmében egy afféle „mini Bűn és bűnhődés”, amely a végkicsengésében a megbocsátásról szól. A történet atmoszféráját el lehetne helyezni a spanyol polgárháborúba, vagy Dél-Amerika bármelyik konfliktusos országába is.

Hozzátette, hogy filmszerű előadásról van szó, amely hét jelenetet ölel át, leginkább a neorealizmus jellemzi, ehhez filmvetítést is használnak.

Káel elmondta, hogy A kékszakállú herceg várát 2016-ban még Kocsis Zoltánnal mutatták be a Müpában. „A hét ajtót egy olyan szövevényes hálóként próbálja feltárni, amely egy férfi belsejére utal.

Tulajdonképpen azt a folyamatot szeretné bemutatni, ahogy a nő a férfi agyából a szívéig próbál eljutni”

– mondta Káel Csaba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Különleges színpadi kisérlet a Müpában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást