Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Az értékek középen vannak” - Este Prima Primissima díjátadó, íme a jelöltek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pénteken este 15. alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat - idén is tíz kategória harminc jelöltjének szakmai munkáját ismerik el. A Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke az InfoRádiónak úgy fogalmazott: a díj a magyar gazdaság hálája a szellemi életben dolgozók felé.

A Prima Primissima díjat 2003-ban alapította Demján Sándor üzletember a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökségének közreműködésével. Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy politikától mentesen támogassa és fejlessze a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizze a magyar értelmiség eredményeit, értékeit – hangsúlyozta Csányi Sándor, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

„A díj egyfajta hálája a magyar gazdaságnak a szellemi élet területén dolgozóknak.”

Idén a szakmai szervezetek, korábbi díjazottak 750 alkotót terjesztettek fel az elismerésre – a Prima Primisszima Alapítvány kuratóriumi tagjai ezekből a jelöltekből választották ki a 30 Primát, akik közül ma este minden kategóriában egy személy nyerheti el a Prima Primissima díjat. Minden külső befolyástól mentes döntés született a legfontosabb szakmai értékek mentén – mondta a kuratórium egyik tagja, Kozma Imre atya.

„Azt tapasztaltam, hogy a kuratórium csak az értékekre figyelve hozza meg a döntését, igyekszünk mindent megtenni azért, hogy ne az egyik vagy a másik oldal legyen a meghatározó. Az értékek középen vannak.”

Idén is tíz kategória Prima Primissimáit hirdetik ki este: a magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, írót, Kiss Benedek költő, műfordítót; és Szilágyi István írót jelölték.

A színház- és filmművészet kategória Primái: Blaskó Péter színművész; Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró; Hegedűs D. Géza színművész, rendező, egyetemi tanár.

Tudomány kategóriában Blaskó Gábor gyógyszerkutató vegyész, akadémikus; Pintz János matematikus, akadémikus; Vicsek Tamás fizikus, akadémikus kapta a Prima díjat.

A zeneművészet kategóriában Antal Mátyás fuvolaművész, karmestert; Eötvös Péter zeneszerző, karmestert és Várdai István csellóművészt jelölték.

Míg a sport kategóriában Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző; Kocsis Ferenc olimpiai bajnok birkózó, mesteredző; Wichmann Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus a jelölt.

Ezen kívül megválasztják az építészet és építőművészet; a népművészet és közművelődés; az oktatás és köznevelés valamint a sajtó kategória legjobbjait.

A primák fejenként 5 millió forintos, a primissimák 15 millió forintos díjazásban részesülnek. Ugyancsak 15 millió forintot ér a szakmai elismerésen kívül a Közönségdíj, a jutalomban a kitüntetett a díjalapító Demján Sándor felajánlásából részesül. A pénzjutalom mellett a Prima Primissimák Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész kisplasztikáját is átvehetik.