eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az értékek középen vannak” - Este Prima Primissima díjátadó, íme a jelöltek

"Az értékek középen vannak” - Este Prima Primissima díjátadó, íme a jelöltek

Pénteken este 15. alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat - idén is tíz kategória harminc jelöltjének szakmai munkáját ismerik el. A Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke az InfoRádiónak úgy fogalmazott: a díj a magyar gazdaság hálája a szellemi életben dolgozók felé.

A Prima Primissima díjat 2003-ban alapította Demján Sándor üzletember a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökségének közreműködésével. Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy politikától mentesen támogassa és fejlessze a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizze a magyar értelmiség eredményeit, értékeit – hangsúlyozta Csányi Sándor, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

„A díj egyfajta hálája a magyar gazdaságnak a szellemi élet területén dolgozóknak.”

Idén a szakmai szervezetek, korábbi díjazottak 750 alkotót terjesztettek fel az elismerésre – a Prima Primisszima Alapítvány kuratóriumi tagjai ezekből a jelöltekből választották ki a 30 Primát, akik közül ma este minden kategóriában egy személy nyerheti el a Prima Primissima díjat. Minden külső befolyástól mentes döntés született a legfontosabb szakmai értékek mentén – mondta a kuratórium egyik tagja, Kozma Imre atya.

„Azt tapasztaltam, hogy a kuratórium csak az értékekre figyelve hozza meg a döntését, igyekszünk mindent megtenni azért, hogy ne az egyik vagy a másik oldal legyen a meghatározó. Az értékek középen vannak.”

Idén is tíz kategória Prima Primissimáit hirdetik ki este: a magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, írót, Kiss Benedek költő, műfordítót; és Szilágyi István írót jelölték.

A színház- és filmművészet kategória Primái: Blaskó Péter színművész; Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró; Hegedűs D. Géza színművész, rendező, egyetemi tanár.

Tudomány kategóriában Blaskó Gábor gyógyszerkutató vegyész, akadémikus; Pintz János matematikus, akadémikus; Vicsek Tamás fizikus, akadémikus kapta a Prima díjat.

A zeneművészet kategóriában Antal Mátyás fuvolaművész, karmestert; Eötvös Péter zeneszerző, karmestert és Várdai István csellóművészt jelölték.

Míg a sport kategóriában Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző; Kocsis Ferenc olimpiai bajnok birkózó, mesteredző; Wichmann Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus a jelölt.

Ezen kívül megválasztják az építészet és építőművészet; a népművészet és közművelődés; az oktatás és köznevelés valamint a sajtó kategória legjobbjait.

A primák fejenként 5 millió forintos, a primissimák 15 millió forintos díjazásban részesülnek. Ugyancsak 15 millió forintot ér a szakmai elismerésen kívül a Közönségdíj, a jutalomban a kitüntetett a díjalapító Demján Sándor felajánlásából részesül. A pénzjutalom mellett a Prima Primissimák Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész kisplasztikáját is átvehetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×