Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszépülnek a vidéki színházak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több vidéki színházépület újulhat meg a következő években. Kaposváron már javában tart a munka, Veszprémben jóváhagyták a terveket, remélik, hogy jövő nyáron elindulhat a műemléki épület rekonstrukciója. A debreceni átépítést halogatják, most úgy tűnik, 2019 nyarán kezdődhet a tényleges munka. Szolnokon már készülnek a tervek, Győrben pedig még keresik a tervezőt.

Több vidéki színház felújítása indulhat el a közeljövőben.

Kaposváron - az optimista tervek szerint - 2019 elejére elkészülhet a Csiky Gergely Színház 9 milliárd forintos támogatással megvalósuló kibővített épülete. Az 1911-ben nyári színháznak épült intézményhez az elmúlt évtizedekben folyamatosan hozzátoldottak – ezeket a részeket elbontották, és a nézőforgalmi terek bővítése mellett a hátsó kiszolgáló egységek is egy egészen új, modern konstrukcióban kapcsolódnak majd a műemléki épülethez - mondta Somogy megye főépítésze. L. Balogh Krisztina közölte: a beruházás 15 százalékos készültségnél tart.

A kaposvári Csiky Gergely Színház bontás alatt álló épülete idén nyáron.
A kaposvári Csiky Gergely Színház bontás alatt álló épülete idén nyáron.

Elkészült a részletes megvalósíthatósági tanulmány a veszprémi Petőfi Színház rekonstrukciójához is. A terv, hogy több mint 9 milliárd forintos állami támogatással helyreállítják a Medgyaszay István által tervezett épület eredeti formáját. Ehhez még több környező telek tulajdoni viszonyát rendezni kell, de Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója reméli, hogy jövő nyáron elindulhat a tényleges munka.

A felújítás két évig tart, és ezen idő alatt a nem messze található városi művelődési központban játszhat a társulat – tette hozzá. Oberfrank Pál ugyanakkor hangsúlyozta: számos külső körülménytől függ az ütemezés, így előfordulhat csúszás.

Szolnokon várhatóan áprilisra készítik el a Szigligeti Színház felújításának részletes terveit. Könnyebb dolguk van, mert nem műemléki épületről van szó - mondja Balázs Péter igazgató.

Teljes rekonstrukciót terveznek: a színházat 25 éve átépítették, és mindazt, amit akkor beépítettek, kellene felújítani. Az igazgató azt reméli: jövő nyáron elindulhatnak a 14 hónaposra tervezett, mintegy 3 milliárd forintos felújítási munkák, de a kormány erről csak a tervek benyújtása után dönt.

A debreceni Csokonai Színház felújításáról viszont már határozott a kabinet: több mint 6,3 milliárd forinttal támogatja a beruházást. A tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás idén novemberben elindult, a kivitelezés pedig várhatóan 2019 júniusában indul és 2021 januárjában fejeződik be. Ebben az időszakban a színház – akárcsak a többi város esetében - alternatív játszóhelyeken szerepel majd.

A győri Nemzeti Színház az egyetlen a vidéki kőszínházak közül, amely 1977-es építése óta nem esett át komplex felújításon – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak küldött írásos válaszában a kulturális államtitkárság. Most úgy tűnik, megszületett a döntés; eszerint a színház épülete és környezete is megújulhat.

A fejlesztés magában foglalja a környező utcák burkolati felújítását, illetve egy mélygarázs kialakítását. A teljes projekt tervezett költségvetése 20 milliárd forint, amelyből a színház felújítása az előzetes becslések szerint 8 milliárd forintba kerül – derül ki a tárca válaszából. A fejlesztés az előkészítés szakaszában van, a tervező kiválasztására várhatóan tavasszal ír ki nyilvános tervpályázatot a győri önkormányzat.