eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tudomány és a zene találkozása

A 75 éve elhunyt Zipernowsky Károlyra emlékezik hétfő este a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza a Műszaki Egyetem Dísztermében a Duna-Rakparton.

A transzformátor egyik feltalálójáról kevesen tudják, hogy a kor híres hegedűművésze, Geyer Stefi volt az unokahúga. Most egy zenével tarkított kiállításmegnyitón Zipernowsky munkássága mellett ízelítőt kaphatnak a Zürichbe költözött magyar művésznő életéből is.

„Ez az est a tudomány és a zene találkozásáról szól, és egy különleges családi kapcsolatról”  – fogalmazott az InfoRádiónak Váradi Helga csembaló- és orgonaművész, a Zürichi Zeneművészeti Főiskola munkatársa, aki Geyer Stefi életútját kutatja az intézmény berkein belül. Az ünnepi rendezvényen előadást is tart a zenészről, aki 1920-tól haláláig, 1956-ig Zürichben élt. Svájc egyik legjelentősebb hegedűművészeként tartották számon, zenekart és vonósnégyest is alapított, valamint a zürichi konzervatórium tanára volt – mondta a szakértő.

Bár a Zürichi Központi Könyvtár csekély számú anyagot tudott biztosítani – négy fotó, néhány koncertfotó és kritika állt a kutató rendelkezésére –, majd rábukkantak a hegedűművész hagyatékára Athénban. Az ebben fellelhető emlékekből rendeztek kiállítást az esti rendezvényre. A koncerten Mézes Mátyás, a Kassai Filharmonikusok koncertmestere szólaltatja meg a műveket, Váradi Helga kíséri zongorán. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×