eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma
Fontos pillanat az Alexandra-csődben

Fontos pillanat az Alexandra-csődben

Elindult a tavasszal bedőlt Alexandra könyvesbolthálózat terjesztő és kiskereskedő cégeinek felszámolási eljárása; több mint 250 dolgozó sorsát kell rendezni.

A Fővárosi Törvényszék november 20-án elrendelte az Alexandra könyvesboltokat egykor könyvekkel ellátó nagykereskedelmi cég, a Könyvbazár Kft. felszámolását. A korábban 56 Alexandra könyváruházat működtető kiskereskedő, a Rainbow Üzletlánc Kft. felszámolási eljárása pedig október 31-én kezdődött el - derül ki a Cégközlönyből.

Azoknak, akiknek követelésük van a két társasággal szemben, a felszámolás elindulásától számított 40 napon belül jelenthetik be igényüket a kijelölt felszámolókhoz - a Könyvbazár esetében a budapesti székhelyű Fiskális Kft.-hez, a Rainbow-nál pedig a szintén budapesti a Cél-Org Tanácsadó Kft.-hez - írja a napi.hu.

A Könyvbazárnak a NAV adatai szerint 63 dolgozója van. "A jelenleg is aktív állományban lévő munkavállalók mindig megkapták a munkabérüket" - írta a lapnak küldött válaszában Matyi Dezső, a cég eddigi ügyvezetője. A dolgozók nagy része az Alexandra pécsi logisztikai központjában dolgozik.

A Rainbow-nak a legutolsó adatok szerint 195 bejelentett alkalmazottja volt, akik többsége február-márciusban kapott utoljára fizetést.

A Könyvbazár kötelezettségállománya a 2016-os beszámolója szerint közel nyolcmilliárd forintot tett ki, míg a Rainbow-nak az utolsó leadott mérlege szerint, 2015-ben közel 3,5 milliárdos tartozása volt hitelezőivel szemben. A Könyvbazárnak és a Rainbow-nak nincs jelentős értéket képviselő ingatlanvagyona, értékesíthető követeléseik, illetve a Könyvbazárnak könyvkészlete lehet, ám ezek értéke jóval kisebb lehet a tartozásokénál.

Az Alexandra cégeivel - köztük a Könyvbazárral, a Rainbow-val és a vállalatcsoport korábbi központi vállalkozása, a szintén felszámolás alatt lévő Pécsi Direkt Kft.-vel - kapcsolatban több rendőrségi nyomozás indult, a Magyar Nemzet november eleji információi szerint összesen nyolc eljárás. Ismeretlen tettes ellen nyomoznak, egyebek mellett sikkasztás, csalás, közokirat-hamisítás, személyes adattal való visszaélés gyanújával. A NAV is nyomozást indított a Pécsi Direkt ügyében csődbűncselekmény, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×