Ezért érdemes könyveket olvasni a pszichológiáról

InfoRádió
2017. november 17. 13:17
Régóta szerepelnek a könyves sikerlisták élmezőnyében pszichológiai témájú kötetek. Ezek skálája nagyon széles: az önsegítő könyvektől a meséken át a tudományos munkákig.

Érdemes megkülönböztetnünk ezen a műveken belül a pszichológiát és annak interdiszciplináris elemeit bemutató tudományos munkákat, valamint a sokszor csak pszichologizáló, a tudományágat köznyelvileg bemutató népszerű köteteket – mondta az InfoRádiónak Beck Zoltán író, dalszerző, a Libri könyvszakértője.

Boldizsár Ildikó Mesék a felnőtté válásról című könyve a tinédzserkor problémáit próbálja megragadni, a felnövést egyfajta beavatási kalandként írja le. De legalább annyira szembesíti a a felnőttek bizonyos kérdésekkel, mint amennyire a tizenévesekhez szól a kötet – fogalmazott a szakértő.

Ahhoz, hogy egy ilyen kötet igazán jó legyen – Beck Zoltán szerint – arra van szükség, hogy világhoz való viszonyunkról beszéljen. Philip Zimbardo most megjelenő új könyve, a Pszichológia mindenkinek következő kötete megpróbálja elhelyezni a nemi identitás kérdéskörét a mai modern társadalomban. A műnek ráadásul pop pszichológiai mivolta mellett tudományos vonatkozása is van, kiindulva akárcsak a szerző személyéből és munkásságából.

Beau Lotto Láss csodát című könyve az érzékelésről szól. Bemutatja, hogy  agyunk hogyan értelmezi a vizuális ingereket, hogyan teszi ismerőssé vagy megragadhatóvá az új tapasztalatokat. Sokszor magunk által komponált valóságot látunk, és nem a tényleges tényeket, átrendezzük, interpretáljuk a minket körülvevő viszonyokat.

Ilyen könyvet olvasni azért jó, mert alkalmasak arra, hogy tovább gondolkodjunk a saját viszonyainkról, viszonyrendszerünkről – hangsúlyozta az író. 


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ezért érdemes könyveket olvasni a pszichológiáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást