eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Mészáros Márta új filmjében a nőkkel szembeni erőszak hatásait tárja fel

Mészáros Márta új filmjében a nőkkel szembeni erőszak hatásait tárja fel

Elhallgatott családi titkok, történelmi tragédiák terhelte sorsok – Mészáros Márta új filmje ismét érzékeny, személyes alkotás, amely közben egy sokakat érintő tabut: a második világháború utáni orosz megszállás – elsősorban nőket érintő – erőszakos cselekedeteit feszegeti. Az anyát Törőcsik Mari, lányát pedig Tóth Ildikó játssza.

A mozikban csütörtökön debütáló Aurora Borealis – Északi fény című alkotásról a Jászai Mari-díjas színésznő beszélt az InfoRádiónak. Tóth Ildikó a film alaphelyzetéül szolgáló szovjet megszállással kapcsolatban elmondta, hogy rengeteg nő esett áldozatul annak idején, sőt az ő családjában is előfordult, hogy bújtatni kellett az asszonyokat és lányokat a padlásokra, földekre vagy máshova. Ebbe a valós történelmi szituációba ágyazza bele a rendező ezt a fiktív, ám nagyon személyes történetet.

A film szerint Pogány Mária (Törőcsik Mari) szerelmével együtt átszökik a határon Magyarországról, majd dacol az ezzel okozott a bonyodalmakkal és nehézségekkel. Lánya, Olga (Tóth Ildikó) bécsi ügyvédi irodája élén biztonságos és szakmailag sikeres  életet él mindaddig, amíg betegeskedő anyja segítségére haza nem siet. Ekkor ugyanis régi titkokra bukkan, melyek felkutatásával elindul egy belső érzelmi világot alapjaiban felforgató identitáskeresés.

Minden családban vannak titkok, melyeket olyan társadalmi tabu és ítélet övez, hogy nem kerülhet nyilvánosságra – tette hozzá a művésznő. Ezek olyanok, melyek egy életen át mérgezik az embert. Gyermekkorban rengeteg információ érzelmi úton jut el hozzánk, és sokkal fogékonyabbak vagyunk a nonverbális kommunikációra. A stabil életet élő fegyelmezett, szinte merev személyiségű Olga is elbizonytalanodik, amikor a múlt homálya szertefoszlik előtte. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×