Döntött az állam az Alexandra károsultjairól

InfoRádió
2017. szeptember 28. 11:56
Az Alexandra könyvterjesztő csődje miatt a kormányhoz fordult a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, de a hatpontos javaslatcsomagjukkal hiába ért egyet a kultúráért felelős államtitkár, pénzt nem tudnak adni a könyvműhelyek megmentésére.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) még tavasszal állított össze egy hatpontos javaslatcsomagot annak érdekében, hogy a könyvszakmai válságból, amelyet többek között a Matyi Dezső által tulajdonolt könyvkereskedelmi hálózat, az Alexandra könyvterjesztő csődje okozott, ki lehessen lábalni. Ezt a csomagot aztán elküldték a miniszterelnöknek, és az ügy végül Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnál kötött ki.

Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke és Péterfy Gergely igazgató néhány napja kapta kézhez azt a levelet, amelyben a kulturális államtitkárság jelzi, hogy minden javaslattal egyetértenek ugyan, de sajnos nem áll rendelkezésre a csomag pontjainak megvalósításához szükséges keretösszeg - írja a Zoom.hu.

Az állam semmilyen formában nem vásárolja fel a Könyvbazár Kft. csődje után maradt tartozásokat. Körülbelül 3 milliárd forintról van szó, ami a könyves szakmában elképzelhetetlenül sok pénz, és a hiánya a megszűnés szélére sodor olyan könyves műhelyeket, amelyek értékteremtő munkája nem működtethető piaci alapokon.