eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Izgalmasnak ígérkezik a magyar dráma napja

Izgalmasnak ígérkezik a magyar dráma napja

Ma van a magyar dráma napja. Magyar szerzők műveivel, nyílt próbával és díjátadóval is várják a közönséget a színházak országszerte és a határon túl is.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire és új művek születését ösztönözzék.

A magyar dráma napjára Magyarországon és a határon túl is számos színház készül ünnepi programmal. A Nemzeti Színház Katona József Bánk bán című művét mutatja be. Vidnyánszky Attila a darabot ezúttal kamaraszínházi produkcióként rendezte meg. Az intézmény vezetője az InfoRádiónak nyilatkozva rámutatott, hogy a Bánk bán egy őszinte emberi történet, egy szerelmi háromszög és közben mégis a magyar kultúra egyik legfontosabb, legmélyebb drámája.

"Igazi Shakespear-i mű. Ez az egyetlen, amelyik meg tudta azt csinálni, hogy a legnagyobb gondolatok mentén fogalmaz, ezért mindig érdekes, viszont annyira emberiek az indíttatások – féltékenység, hatalomvágy, irigység, ahogy egy shakespeari műben is –, hogy ez nem didaktikus, hanem emberi sorsokon keresztül bomlik ki az országot, a nemzetet szétfeszítő nagy konfliktus. Kelet-nyugat találkozása a frontterep, két kultúra feszül egymásnak, igazságok feszülnek egymásnak, ez van az egész a legmélyén".

A darabban Udvaros Dorottya alakítja Gertrudist. A színművész azt mondta: rövid, tömör megszólalásai keveset mutatnak az asszony vívódásaiból, éppen ezért, ő a próbafolyamat alatt végig belső monológokat írt, amivel megmutathatja a királyné küzdelmeit, az érzései és a rárótt feladatok összeegyeztetésének nehézségeit.

"Az egész próbafolyamat számomra azzal telt el, hogy megkeressem azokat a pici, nüansznyi lehetőségeket, amik az írott anyag mellett, mögött, alatt megmutathatják azt, hogy ez nem egy gonosz nő, aki elnyomja a magyarokat" - mondta Udvaros Dorottya.

Az Átriumban Molnár Ferenc művével emlékeznek meg a magyar dráma napjáról: "Egy, kettő, három" című egyfelvonásos vígjátékát - Alföldi Róbert főszereplésével - kétszer is előadják ma. A József Attila Színház Petőfi Sándor elbeszélő költeményének, a János vitéznek a nyilvános főpróbáját tartja meg. A debreceni Csokonai Nemzeti Színházban az "Akikre nem volt méltó e világ" című pályázat győztes alkotásából, a Menekülőkből olvasnak fel egy részletet délután a társulat tagjai, Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színházban Fűszálszobám címmel Bereményi Géza dalszövegeit hallhatja Dégi János előadásában közönség.

A budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban díjátadóval ünnepelnek: délután adják át a drámaírók számára alapított Szép Ernő-díjakat. Az elismerést ebben az évben Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna veheti át.

Ma adják át a Színikritikusok Díját is, amelyet a Színházi Kritikusok Céhe adományoz az előző évad legjobbjainak 15 kategóriában. Az arra érdemes alkotót életműdíjjal jutalmazzák: az elismerést idén Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg veheti át. Az ünnepélyes díjátadót - Göttinger Pál rendezésében és a Momentán Társulat fellépésével – este 8-kor tartják a Budapest Bábszínházban.

Szintén este adják át a Színházi Dramaturgok Céhének elismerését is, amelyet az évad legjobb magyar drámájának ítélnek oda, és amelyet idén Háy János "A halottember" című műve nyert el. Továbbá átadják a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, amelyet szintén a Dramaturg Céh tagsága ítél oda minden második évben egy-egy kollégának. Az elismerést idén Török Tamara, a Katona József Színház dramaturgja veheti át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×