Megszólalnak a savas támadások áldozatai

Infostart
2017. szeptember 18. 06:28
Hetente átlagosan 3-5 indiai nőt öntenek le maró anyagokkal, például savval vagy lúggal. Halász Glória rendező készített a témában dokumentumfilmet.

A "Rupa butikja" című alkotás megnyerte a Sydney Fringe Festival keretében szervezett Women Media Arts and Film Festival fődíját, októberben pedig az ENSZ fesztiválján mutatják be San Franciscóban.

Halász Glória filmrendező az InfoRádiónak azt mondta, hogy a támadások után  sokszor nem történik feljelentés.

Az áldozatok szégyenként élik meg, hogy savval leöntötték őket, eltorzították az arcukat.

Attól félnek, hogy őket bélyegzi meg a társadalom és kirekesztetté válik, mintha bűnt követett volna el, és ezért kapta volna büntetésül a támadást.

Ezért is fontos azoknak a szervezeteknek a tevékenysége, amelyek segítenek a megtámadott lányoknak, kiutat mutatnak nekik, krízisközpontokat hoztak létre, ahol rehabilitálódhatnak lelkileg és fizikailag. Igyekeznek mindemellett olyan tevékenységet találni nekik, amikkel visszatalálhatnak a társadalomba - mondta a rendező.

Így van ez a film szereplőivel is, akik között van divattervező, mint például a címszereplő Rupa, de van, aki sminkes szeretne lenni, más bollywoodi táncot tanul, van énekes és kávézómenedzser, és van, aki világszerte ismert aktivista lett.

"A legmegrázóbb mindannyiunk számára egy anyával való találkozás volt Agrában egy pici házban. Őket az édesapa locsolta le a kislány gyermekkorában, és

a legmegdöbbentőbb az volt, hogy miután így tönkretette az életüket, a mai napig együtt élnek ezzel a férfivel.

Aki egyébként megjárta a börtönt, de részben az édesanya közreműködésével kiszabadult onnan. Létezhet tehát a megbocsátásnak egy különös, európai fejjel fel nem fogható formája" - mondta a Halász Glória, hozzátéve, hogy a férfivel is tudtak beszélni, a filmben is szerepel.

A Rupa butikja a félelem leküzdéséről, valamint az álmok lerombolásáról és eléréséről szól, ennek a kontrasztja jól megjelenik a filmben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rupa butikja
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást