Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pintér Béla is rendez a Katonában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét rendez Pintér Béla a Katona József Színházban, ahol Spiró György új darabja is színre kerül és bemutatkozik az első színpadi művét jegyző fiatal költő Bognár Péter is. Máté Gábor az InfoRádióban arról is beszélt, jelenthet-e kockázatot egy színház számára, ha kortárs magyar szerzőkre építi az évadot.

Az ismeretlen dolgoknak mindig van kockázata

– mondta Máté Gábor.

„Bognár Péter nagyon fiatal költő, aki színdarabot sem írt még. Neki eszébe sem jutott, Gothár Péter találta ki. A verseivel elkezdett dolgozni a színművészetin egy osztállyal, a végtermékre, egy vizsgára odahívott és mondta, figyeljem meg, szerinte ebben a fiúban van valami.”

A Katona József Színház igazgatója elmondta, a fiatal költő fél évig ösztöndíjat kapott, hogy megismerkedjen a színház működésével. Máté Gábor hangsúlyozta, a módszert is jelentős dolognak tartja.

„Erre vágytam, az első pályázatomban szerepelt is egy ilyen elképzelés, most végre megvalósult. A darab címe: Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler. Nagyon jó, még tanulom.”

A színházigazgató a többi bemutatójáról szólva kiemelte, a Spiró-darab a mai Magyarországon játszódik, a fő témája egy ingatlanüggyel kapcsolatos machináció, de tele emberi árulásokkal is. Pintér Béla, sokatmondó című – Ascher Tamás Háromszéken – darabjáról Máté Gábor úgy fogalmazott, arról szól, hol van az a határ, amit a magánélettel kapcsolatban a színház kiteregethet.

„Arról akarja meggyőzni a kétkedőket, hogy egy színháznak miről szabad beszélnie. Egy köztünk élő ember magánéletének melyik részét lehet előadni. A világirodalomban erre rengeteg példa van, de hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy minden klasszikus egyszer kortárs volt.”