eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Trócsányi: 21 milliárd forint támogatást kap a szegedi egyetem

A kormány döntött arról, hogy 21 milliárd forint támogatást kap a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztésére, az oktatási infrastruktúra korszerűsítésére - jelentette be az igazságügyi miniszter szombaton a felsőoktatási intézmény tanévnyitóján.

Trócsányi László kijelentette, hogy a kormány stratégai ágazatnak tekinti az oktatást, partnerként tekint az egyetemekre. Hozzátette: az ország versenyképességéhez az olyan egyetemek tudnak hozzájárulni, melyek állják a nemzetközi versenyt, nemcsak a hazai, hanem a külföldi hallgatóknak is vonzó képzéseket képesek kínálni.

Az egyetem "Szeged zászlóshajója", amikor a kormány a felsőoktatási intézményt támogatja, akkor ezzel a várost is segíti. Erősödik az innováció, amely a cégek letelepedést ösztönzi, szépül a város, bővül az idegenforgalom - hangsúlyozta a politikus.

A kormány döntött arról, hogy a 650 millió forintot biztosít az SZTE jogi kar épületének felújítására. A következő három és fél évben megtörténhet a Zeneművészeti Kar városképi jelentőségű épületének rekonstrukciója, a 3 milliárd forintos beruházás része a koncertterem megújítása is. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán megvalósuló mintegy 10 milliárd forintos fejlesztés a régió 1,6 millió lakójának ellátása mellett lehetővé teszi országos vonzáskörű feladatok elvégzését is. A következő években 4,8 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az egyetem klinikai központjában a legmodernebb képalkotó diagnosztikai kapacitás kiépítésére - ismertette a fejlesztések részleteit Trócsányi László. Hozzátette: döntés született az egészségügyi ellátórendszer csúcsán álló egyetemi klinikák többletkapacitásának befogadásáról is, ez az SZTE esetében 600 millió forint forrást jelent.

A politikus kitért arra, a szegedi lézerközpont szomszédságába tervezett tudományos-ipari park létrehozása teljes mértékben összhangban van a kormány törekvéseivel. Az előkészítő munkálatokra 1,75 milliárd forint áll rendelkezésre.

Szabó Gábor rektor kifejtette, az SZTE küldetésének fontos része az oktatás mellett a tudás előállítása. A mai nemzetközi versenyben az ilyen intézmények nélkül egy ország nem lehet sikeres.

Az akadémikus elmondta, az elmúlt időszak pályázati tevékenységének köszönhetően az egyetem anyagi helyzete stabil, a következő években 47 milliárd forint - elsősorban a kutatás-fejlesztési tevékenységet támogató - forrás érkezik az SZTE-re. Az intézmény olyan fejlődés előtt áll, amely eredményeként nemzetközileg is sikeres kutatóegyetemmé válhat.

Botka László (MSZP) polgármester hangsúlyozta, Szeged és az egyetem sorsa, fejlődése közel egy évszázada összefonódott. A közös beruházások egyszerre emelik a város és az egyetem presztízsét. A politikus példaként a lézerközpont tavasszal átadott épületét említette, a feladatok közül pedig a 70 hektáros tudományos-ipari park kialakítását emelte ki.

Az MSZP miniszterelnök-jelölti posztját is betöltő politikus úgy fogalmazott, a tudás, az oktatás elérhetőségének szűkítése helyett annak bővítésére van szükség. Legyen mindenki számára az első diploma ingyenes, és a kormány legfeljebb az osztatlan képzéseknél tartsa meg a keretszámot - mondta.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×