Máté Gábor: hangsúlyos kérdéseket rajzolnak ki a bemutatók

InfoRádió
2017. augusztus 26. 14:43
Megnyitotta kapuit a Katona József Színház, a hétvégén már játszanak. Az évadban kilenc bemutatót tartanak, ezek jelentős része kortárs dráma, köztük új magyar alkotásokkal.

Véget ért a nyári szünet, megnyitotta kapuit a Katona, egyelőre csak a Kantinban lehet ücsörögni, illetve már lehet jegyeket váltani a szeptember-októberi előadásokra. Az elmúlt évadban minden eddigi látogatószámot felülmúlva összesen 128 ezer néző látta a színház előadásait, az állójegyekkel együtt így több mint 106 százalékos nézettséget értek el. Máté Gábor már nyár elején beszélt az új évad terveiről: négy bemutató lesz a nagyszínpadon, négy a kamrában, egy pedig a sufniban.

Semmilyen előre kigondolt tematika nem volt, de érdekes módon a bemutatók mégiscsak kirajzolnak hangsúlyos kérdéseket, felvetéseket – tette hozzá a színház igazgatója.

"Furcsa ez. A tavalyi évad olyan volt, mintha a női sorsokkal akartunk volna foglalkozni, annyi olyan előadás volt, aminek egy nő volt a hőse. De ez inkább véletlenül jön ki. A mostani szezonban jó pár kortárs mű lesz, köztük három magyar új kortárs drámával. Ráadásul a kiegészítőkben is egy különleges és speciális tehetségű fiatal angol írónő egy-egy darabját éppen én fogom rendezni az évad elején" - mondta Máté Gábor.

A nagyszínpad első bemutatója Gogol Háztűznézője lesz, amit Ascher Tamás állít színpadra, a Sufni egyetlen bemutatója is egy Gogol-műből készült előadás, a Holt lelkek lesz októberben – ezt Dankó István rendezi.

A tavalyi komoly port felvert Pintér Béla előadás után idén is lesz egy Katonás Pintér-bemutató, amiben három alkotó: Ascher Tamás, Bezerédi Zoltán és Máté Gábor valós néven szerepel majd, de az igazgató óva intett attól, hogy bárki is szó szerint vegye majd a fikciós elemekkel tarkított előadásban elhangzottakat.

Kovács D. Dániel a Berlin, Alexanderplatzot rendezi tavasszal a nagyszínpadon, Székely Kriszta pedig Ithaka címmel visz színre egy előadást. A Kamra első bemutatója a Máté Gábor rendezésében színre kerülő, s már említett Kirkwood-darab, a Munkavégzés során nem biztonságos. Bognár Péter költő írt egy verses színdarabot a színház felkérésére, a Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler-t Gothár Péter rendezi. Lesz egy Spiró: Széljegy Zsámbéki Gábor rendezésében, Pelsőczy Réka pedig az Ürgéket állítja színpadra.

Két új tag szerződött a társulathoz – tette hozzá Máté Gábor.

"Két fiatal, frissen végzett egyetemista, Rujder Vivien és Udér Zsolt lesznek a társulat tagjai. Ők ketten Dömötör András és az én osztályomba jártak a Színművészeti Egyetemen, idén diplomáznak. A nézőink már megismerhették őket, mert már jó pár bemutatónkban játszottak. Azt reméljük, hogy teljes jogú tagjaivá válnak a színházi társulatnak".

Az évad első előadása vasárnap a 9 éve futó Portugál lesz, az első bemutatót október elején tartják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Máté Gábor: kortárs darabok gyűltek egy évadba
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást