eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György
Jazzkoncertek a Budavári Könyvünnepen

Jazzkoncertek a Budavári Könyvünnepen

Idén tizenötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét a Budavári Önkormányzat. A szeptemberi rendezvény díszvendége Tokaj és Vizsoly lesz. A kiadók seregszemléjén nem csak dedikálásokkal és író-olvasó találkozókkal, hanem koncertekkel és jazz zenével is várják az érdeklődőket.

Tavaly arra kérték a Könyv Ünnepe ideje alatt a Szentháromság téren sétáló külföldieket, hogy mondják el Babits Mihály Nyár című versét – természetesen magyarul.

Idén más különlegességekkel készülnek a Budavári Könyvünnepre. Ezúttal a reformáció 500. évfordulója áll a középpontban, a rendezvény díszvendége Vizsoly és – a nyelvújításkor kiemelten fontos térség – Tokaj lesz.

A Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvesbolt közös rendezvényén 29 könyvkiadó és 7 kulturális intézmény – köztük a Kiscelli Múzeum, a Hagyományok Háza és a Zenetudományi Intézet – mutatkozik be.

Az író-olvasó találkozók és dedikálások mellett idén is lesznek koncertek a szeptember elsején induló háromnapos rendezvényen – mondta Nagy Gábor Tamás, az első kerület polgármestere.

„Idén a 20. születésnapját ünneplő Misztrál együttes lesz a szombat esti vendégünk.

Pénteken és vasárnap pedig két olyan jazzformációt köszönthetünk majd a színpadon, akikkel már találkozhattunk a Budai Várban a Beethoven Budán programsorozat keretében. A Sárik Péter trió most a nagy sikerű jazzkívánságműsor című programjával jön ide. Juhász Gábor és zenésztársai pedig itt is elő fogják adni azt a jazz-szvittet, amit Beethoven tavaszi szonátájából készített, és ami az idei Beethoven fesztiválon hangzott el először” - ismertette a polgármester.

Jazzkoncertek a Budavári Könyvünnepen

Délelőttönként a gyereket várják a Szentháromság térre. Fellép – többek között – Bognár Szilvia, Gryllus Dániel, a Görömbő Kompánia, a Maszk Bábszínház és a regensburgi Spatzen-Quartett. Az Állami Népi Együttes pedig mindhárom nap táncházzal várja a közönséget.

Aki ezer forint felett vásárol, az idén is kap egy karszalagot, amellyel az összes programot ingyenesen látogathatja.

Bakó Annamária, a Litea Könyvesbolt vezetője hangsúlyozta: a megváltozott olvasási szokások miatt is különösen fontos, hogy egy-egy ilyen ünnepen előtérbe kerüljenek a papír alapú könyvek.

„Elsősorban olyan kiadókat szerettünk volna vendégül látni, akik markáns kiadói műhelymunkát folytatnak”

- mondta Bakó Annamária.

A könyvünneppel egy időben több kiállítás is nyílik a budai galériákban, meg lehet majd csodálni a bécsi kapu téri evangélikus templom nemrég épült orgonáját, és szeptember elsején megnyílik a Jókai Annáról elnevezett művészeti szalon az Iskola utcában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×