Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Liza, a rókatündér után jön a titokzatos X.

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendzője a héten fejezte be második mozifilmje, az X. 45 napos forgatását. A fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimiben olyan színészeket láthatunk majd, mint Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs, és ezzel a filmmel tér vissza a vászonra Kulka János.

Mindenütt azt olvastam, hogy leginkább egy skandináv krimihez hasonlít a film stílusa. De mi az, amiben a skandináv krimi műfaja újat vagy mást hozott, mint a krimi zsánere korábban?

Rám leginkább Jo Nesbø könyvei vagy például A híd című sorozat hatott. Ezek az alkotások - amellett, hogy kibontanak egy krimiszálat, amelyben felgöngyölítik a gyilkosságokat - mindig valamilyen aktuális témát boncolgatnak, mint például a környezetvédelem. Általában a megoldás sem a klasszikus krimikben megszokott lezárás, vagyis hogy jönnek a rendőrök, letartóztatják az elkövetőt, majd bíróság elé állítják. Ezekben a bűnös, ha el is nyeri méltó büntetését, valamilyen más úton-módon teszi.

Vagyis meghatározó a filmben a lélektani-drámai vonal is?

Igen, a mi filmünkben is elég drámai feszültségek, alaphelyzetek és bonyodalmak vannak.

Szecsanov Martin operatőr (b) és Ujj Mészáros Károly rendező (j) az X. című skandináv típusú krimije forgatásán
Szecsanov Martin operatőr (b) és Ujj Mészáros Károly rendező (j) az X. című skandináv típusú krimije forgatásán

Mi adta az inspirációt, hogy az ironikus humorú Liza, a rókatündér után egy egészen más típusú filmet forgasson?

Régen kisfilmeket készítettem, tíz ilyen alkotást rendeztem, és ezek rendkívül eltérő stílusúak voltak. Akadt, amelyik kicsit meseszerű volt, mint például a Gumiember, ennek nyomán alakult ki szerintem a Liza hangulata, és voltak olyanok, amelyek teljesen hagyományos, dokumentarista szemlélettel meséltek el egy-egy valós, mai történetet. Az új film, az X. ebből a vonalból nőtte ki magát.

Iksznek mondják? Valahol azt olvastam, hogy a Tizedik.

Iksz, tíz, tizedik – sokféleképpen lehet...

Miként kerül elő benne a tízes szám?

Egyelőre ezt nem feszegetném.

Mennyit lehet tudni a történetről?

Budapesten játszódik. Egy rendőrnyomozó összefüggést fedez fel több gyilkosság között, a fő kérdés pedig, hogy sikerül-e kinyomoznia a rejtélyt, hogy ki követi el ezeket a gyilkosságokat és miért. A krimi részéről ennél többet most nem tudok mondani.

Akkor beszéljünk egy picit a stílusáról. Akadt, ahol sötét, borongós alkotásként jellemezték.

A Liza, a rókatündérhez képest természetesen borongósabb. Az egy érzelmes vígjáték, amolyan felnőtteknek szóló mese, egy gyilkosságokkal átszőtt krimi nyilván egészen más hangvételű, de azt remélem, hogy ugyanolyan szórakoztató tud lenni, érzelmekben meg legalább olyan gazdag, ha nem gazdagabb, mint a Liza volt.

Egy ilyen filmbe mennyire fér bele a humor?

Nyomokban fellelhető. De az irónia nem jellemző, inkább valami fanyar humor.

Egy krimiben evidens módon a gyilkossági szálon, a nyomozáson van a hangsúly? Hogy a néző - minthogy most nem árulunk el szinte semmit a történetből - izguljon elejétől végéig, és meglepő fordulatokon menjen keresztül?

Fontos, hogy a nézők meglepőnek találják a történet alakulását, és ne legyen kiszámítható a vége. A néző nagyon okos, nehéz becsapni, mert az élete során rengeteg krimit lát. Szerintem eléggé kiművelődik a műfajt illetően, ügyesen gyanakszik, ha van rá ideje, akkor a film közben felállít különböző elméleteket, hogy ki lehet az elkövető és miért. Így most már nagyon nehéz az orránál fogva vezetni a nézőt. Azért mi teszünk erre egy kísérletet, és remélem, hogy sikerül.

Budapest jó helyszín ehhez? Melyik arcát, mely részeit mutatták meg a forgatás során?

Az egész történet Budapesten játszódik. Ebben kicsit hasonlít az Aranyélet című sorozathoz, próbáljuk megmutatni Budapest sokféle arcát, sokféle szeletét. Aki nyitott szemmel jár-kel, az láthatja, hogy ez a város eléggé egzotikus hely, és mi teszünk egy kísérletet, hogy ezt bemutassuk.

Beszéljünk a színészekről! Balsai Mónikával személyes kapcsolat is összefűzi, két további színész - Bede-Fazekas Szabolcs és Schmied Zoltán - pedig már szerepelt a Lizában is. Hagyományos castingot tartottak?

Valójában igen. Adott volt, hogy Móni játssza a nyomozót, de mindenki mást megnéztünk. Illetve Kulka Jánosnak már korábban odaígértem ezt a szerepet.

Kulka János színművész (j) és Ujj Mészáros Károly rendező (b) az X. című skandináv típusú krimije forgatásán
Kulka János színművész (j) és Ujj Mészáros Károly rendező (b) az X. című skandináv típusú krimije forgatásán

Bizonyos volt, hogy el tudja vállalni?

Tavaly februárban beszélgettünk először erről, majd jött a betegsége, de augusztusban már azt mondta: örömmel vállalja.

A Lizával sok utómunka volt a varázsos elrajzoltsága miatt. Ebben az esetben használnak speciális trükköket, CGI-s megoldásokat?

Igen, csak egészen más jellegűeket. Ebben az esetben baj, ha a néző látja, hogy valamilyen trükkről van szó. Egy-két dolgot csak úgy tudunk megmutatni, hogy nem élőben vesszük fel, de nagyon reménykedünk abban, hogy a néző számára ez egészen valóságos lesz.

Vannak benne látványos jelenetek, kaszkadőrök?

Dolgoztunk kaszkadőrökkel, akad üldözéses jelenet is a filmben, illetve látványos sérülések, de a látványorgia helyett a lélektani részre helyeztük a hangsúlyt.

Mikor kerül a mozikba a film?

Szerintem készen lesz jövő év elejére, ám szeretnénk elvinni valamilyen fesztiválra, így attól függ a bemutató időpontja, hogy milyen fesztiválprogramba sikerül neveznünk.