eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megint lesz magyar filmsiker? Kezdődik a cannes-i filmfesztivál

Megint lesz magyar filmsiker? Kezdődik a cannes-i filmfesztivál

Ma nyitja meg kapuit a 70. cannes-i filmfesztivál, ahol több magyar film is helyet kapott a hivatalos programban. Itt debütál Mundruczó Kornél új filmje, a Jupiter holdja.

A hivatalos versenyprogramban négy amerikai alkotás mellett főleg európai filmek versenyezhetnek, de idén kiemelkedő a magyar részvétel is a fesztiválon: Magyarország öt alkotással, köztük egy koprodukcióval vezeti a listát a meghívott filmek számát tekintve a közép-európai országok közül.

 Mundruczó Kornél Jupiter holdja című új filmje a 70. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában indul, a világpremier péntek este lesz a fesztiválpalotában. Ezzel a magyar rendező már ötödik alkalommal szerepel a filmfesztivál hivatalos válogatásában. A film a megváltás és a csoda lehetőségéről szól - egy különös barátság történetén keresztül. A főszereplője pedig egy menekült fiú, akit Jéger Zsombor alakít.

„Ideológiai forgácsok széthullottak és Európa valamennyire szédül, bizonyos részei pedig zuhannak, ide sorolom Magyarországot is, nekem, mint felelős alkotónak reagálnom kellett erre. Van-e még bármi, ami minket összetart, összetarthat, erről szól a film – mondta Mundruczó Kornél rendező.

A Jupiter holdja a kortárs film legtekintélyesebb alkotóival együtt versenyez az Arany Pálmáért, amelyet eddig még sosem nyert el magyar film.

Kristóf György első játékfilmje, az Out a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjért versenyez, a világpremier hétfőn lesz. A film egy ötvenen túli férfi kelet-európai utazásának és útkeresésének története abszurd humorral elmesélve. A szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukció készítésében számos magyar alkotó vett részt, köztük a főszereplő Terhes Sándor és a film operatőre Pohárnok Gergely.

Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rendezése a fesztivál filmes egyetemek legjobbjait felvonultató válogatásban szerepel. A 32 perces Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült vizsgafilm egy találkozás története, az emberi kapcsolatok bizonytalan és többnyire láthatatlan határairól mesél. A cannes-i díszbemutató egy hét múlva lesz.

Fábri Zoltán legendás filmje, a Körhinta felújított és digitalizált változatát - 61 évvel a cannes-i premiert után - a Filmalap kezdeményezésére műsorra tűzi a Cannes Classics.

A fesztiválra és azzal párhuzamosan megrendezendő filmpiacra mintegy 45 ezer szakmai résztvevőt várnak, számuk az elmúlt húsz évben megduplázódott, a filmbemutatókról és a kísérő rendezvényekről 4500 újságíró tudósít.

Az Arany Pálmát a május 28-i záróünnepségen adják át, a nemzetközi zsűri elnöke Pedro Almodóvar spanyol rendező. A cannes-i filmfesztivál 70. alkalommal nyitja meg kapuit. Az ünnepi alkalomra új külsőt kap a fődíj. Az első Arany Pálmát, a város címerére utaló pálmaágat 1955-ben Delbert Mann amerikai rendező vehette át Marty című filmjéért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×