eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Több juthat jövőre kultúrára

Jövőre mindent egybevetve 120 milliárd forintot szán kultúra finanszírozásra és kulturális intézmények, fesztiválok fejlesztésére a kormány.

A kormányzás lényege a kultúra -­ idézte Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének szavait Hoppál Péter sajtótájékoztatóján. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy munkatársai emberfeletti munkát végeznek, hiszen míg 2014-ben évi 23 kulturális előterjesztést nyújtott be többletforrások igénylésére a tárca, addig ez a szám idén már 74-re emelkedett. A 2018. évi költségvetésről még tart a vita a Parlamentben, de Hoppál Péter már előirányozta, hogy az előterjesztések alapján 20 százalékkal emelkedik jövőre az a pénz, amivel a tárca gazdálkodhat.

„Ez nem végleges helyzet, a benyújtott költségvetési törvénytervezetben szereplő pozíciónk, ebben 79,6 milliárd szerepel.

Ez közel 13 milliárdos többlet.”

Ez azonban csak azokat a forintokat jelenti, amivel a kulturális államtitkárság rendelkezik, ehhez adódnak más minisztériumok kultúrára fordítható pénzei, a normatív finanszírozás, amelyet az önkormányzatoknak nyújtanak, és ide sorolják plusz forrásként a kulturális illetménypótlékot és a kulturális közfoglalkoztatottak fizetését is, így a kultúrára fordított költségvetési végösszeg 120 milliárd forint. Az idei kulturális költségvetéshez képest a többlet 40 milliárd forint lehet.

Hoppál Péter kiemelte, hogy továbbra is a kulturális alapellátás fejlesztése és a kultúra decentralizációja a tárca elsődleges célja, ezért több pénzzel támogatják a vidéki önkormányzatokat.

„1800 kistelepülésnek tudtuk növelni a kulturális normatíváját. 25 százalékos növekmény látható az önkormányzati kultúrafinanszírozásban. A jelenlegi 1,2 milliós településenkénti minimum kulturális normatíva felemelkedhet 1,8 millió forintra.”

A budapesti fesztiválok közül a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Café Budapest, vagyis az őszi fesztivál kap kiemelt támogatást összesen 1 milliárd 750 ezer forintot, a Nemzeti Színház Madách Nemzetközi Színházi Találkozója pedig 200 millió forintot, ennek finanszírozását újabb 3 évre hosszabbíthatja meg a kormány. A kiemelt vidéki fesztiválok pedig jövőre összesen 750 millió forintban részesülnek.

A budapesti számos fejlesztés közül csak két nagy projektet emelt ki az államtitkár: a Magyar Állami Operaház jövőre 15,7 milliárd forint fejlesztési pénzt, míg a Liget Budapest Projekt 39,9 milliárdot kaphat.

Az összesen mintegy 30 milliárd forint vidéki intézményfejlesztésre szánt pénzből a Veszprémi Petőfi Színház, a Debreceni Csokonai Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a tatabányai megyei könyvtár és a Szolnoki Művésztelep részesül.

A kormány turisztikai szempontból vizsgálja a vidéki állatkertek fejlesztését. A veszprémi állatkert jövőre összesen 1 milliárd forintos állami forrást kaphat, a nyíregyházi állatkert pedig 3 milliárd 386 százezer forintot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×