eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Írók tiltakoznak a CEU-törvény ellen

Egy közlemény felolvasásával és kitűző viselésével tiltakoznak a Szépírók Társasága tagjai a csütörtökön megnyílt Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményein a CEU-t ellehetetlenítő törvény ellen.

A Szépírók Társasága április elején adta ki az alábbi nyilatkozatot a Közép-európai Egyetem magyarországi működését ellehetetlenítő törvénymódosításról.

Alulírott magyar írók és irodalmárok tiltakozunk a kormány törvénymódosítása ellen, mely lehetetlenné teszi a Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti működését. A CEU nemcsak tudományos kiválósága miatt fontos része a magyar szellemi életnek, de nemzetközi oktató- és diákgárdájával, mintaadó kulturális és társadalmi programjaival is rendkívül erős köteléket jelent Budapest és Magyarország számára a fejlett világhoz. A törvénymódosítás aljas és kicsinyes támadás az egyetemi autonómia, az oktatás és kutatás szabadsága, a termékeny nemzetközi együttműködés és a civil társadalom ellen. A kormány lankadatlan ellenségkeresése egyszerre nevetséges és riasztó, társadalmi haszna semmi, kára viszont felmérhetetlen. Ebben a láncban nem kívánunk szemek lenni, szolidárisak vagyunk a CEU-val s mindazon demokratikus közösségekkel, akiknek elegük van az Orbán-rezsim értelmiségellenes hadjáratából, Magyarországot a nyugati világ perifériájára szorító, elzárkózó, fejlődésellenes politikájából.

Az aláírók listája a Facebookon látható, a lista folyamatosan frissül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×