Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Írók tiltakoznak a CEU-törvény ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy közlemény felolvasásával és kitűző viselésével tiltakoznak a Szépírók Társasága tagjai a csütörtökön megnyílt Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményein a CEU-t ellehetetlenítő törvény ellen.

A Szépírók Társasága április elején adta ki az alábbi nyilatkozatot a Közép-európai Egyetem magyarországi működését ellehetetlenítő törvénymódosításról.

Alulírott magyar írók és irodalmárok tiltakozunk a kormány törvénymódosítása ellen, mely lehetetlenné teszi a Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti működését. A CEU nemcsak tudományos kiválósága miatt fontos része a magyar szellemi életnek, de nemzetközi oktató- és diákgárdájával, mintaadó kulturális és társadalmi programjaival is rendkívül erős köteléket jelent Budapest és Magyarország számára a fejlett világhoz. A törvénymódosítás aljas és kicsinyes támadás az egyetemi autonómia, az oktatás és kutatás szabadsága, a termékeny nemzetközi együttműködés és a civil társadalom ellen. A kormány lankadatlan ellenségkeresése egyszerre nevetséges és riasztó, társadalmi haszna semmi, kára viszont felmérhetetlen. Ebben a láncban nem kívánunk szemek lenni, szolidárisak vagyunk a CEU-val s mindazon demokratikus közösségekkel, akiknek elegük van az Orbán-rezsim értelmiségellenes hadjáratából, Magyarországot a nyugati világ perifériájára szorító, elzárkózó, fejlődésellenes politikájából.

Az aláírók listája a Facebookon látható, a lista folyamatosan frissül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!