Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar fotográfus képeit csodálják Londonban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyedüli magyarként bekerült Hegedűs Ákos fotográfus két fotója egy Londonban nyílt kiállítás alkotásai közé. A kiállított képek közé a Syngenta Nemzetközi Fotópályázatának fenntartható növekedés témában küldött legjobb alkotásai kerültek.

Harmadik alkalommal szervezett nemzetközi fotópályázat célja, hogy az emberiség jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdésekre, globális problémákra világítson rá a fotográfia eszközeivel.

Első alkalommal a Vidék-Város témakörben várták az alkotásokat, 2014-ben a hiány és túltermelés súlyos aránytalanságának bemutatására biztatták a szervezők a világ fotósait.

Hegedűs Ákos és az egyik alkotása a Somerset House-ban
Hegedűs Ákos és az egyik alkotása a Somerset House-ban

Legutóbb pedig a fenntartható növekedés állt a pályázat középpontjában: ahogy a Föld népessége tovább növekszik, úgy lesz egyre nagyobb a szakadék az élelmiszer-, energia- és az erőforrások iránti igény és bolygónk megóvásának fontossága között.

Alapkérdés lesz, hogyan tudjuk biztosítani a gazdasági, társadalmi és technológiai fejlődést úgy, hogy közben csökkentjük a bolygónkra nehezedő terhelést.

A pályázatra érkező több ezer alkotásról William A. Ewing múzeumigazgató - egyetemi professzor, a zsűri elnöke elmondta: rendkívül kiforrott, kreatív projektek érkeztek a világ minden részéről, amelyek magas színvonalon ábrázolják korunk egyik égető problémáját.

Hegedűs Ákos másik bekerült fotója
Hegedűs Ákos másik bekerült fotója

A szakmai zsűri végül 42 fotós 92 fotóját választotta ki a londoni Somerset House-ban nyílt kiállításra, amelyet a következő hónapokban a világ több nagyvárosában megtekinthet majd a közönség.

A megnyitón a fődíjat professional kategóriában a brit kínai fotóművész, Wang Yan Preston, open kategóriában pedig az ír Kenneth O'Halloran kapta. A kiállítók közül egyedüli magyarként Hegedűs Ákos két alkotása is bekerült a legjobb fotók közé.

Hegedűs Ákos középiskolás kora óta foglalkozik fotózással. A sajtóban eltöltött több év után

érdeklődése koncertek és hosszabb távú, mélyebb – társadalmi, környezetvédelmi problémákat megjelenítő - projektek felé fordult.

Összesen hat fotóalbuma jelent meg. Legújabb kötetéhez a Badacsonyról, a Balaton ikonikus hegyéről már hét éve készíti a fotókat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!