eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Londoni vendégek a Budapest Jazz Clubban

Londoni vendégek a Budapest Jazz Clubban

Csütörtöktől három napig a londoni 606 Club sztárjai lesznek a Budapest Jazz Club vendégei. Minden nap két koncert lesz, amelyeken kiváló magyar előadók és külföldi vendégművészek állnak össze egy-egy közös zenélésre.

„A londoni 606 Club jó magyar szóval egy virtigli jazz club, ahol a zenészek nagyon szeretnek játszani, és a tulajdonos, Steve Rubie maga is gyakorló zenész, alt szaxofonos és fuvolista” - mesélte Pallai Péter, a Harmónia Jazzműhely főszervezője.

Velük szerveztünk egy cserekereskedelmet körülbelül nyolc évvel ezelőtt: magyar művészeket viszünk oda, akik angol zenekarokkal lépnek fel, és angol zenészek jönnek ide – tette hozzá.

„Az angol és a magyar a jazz szempontjából teljesen rokon nép,

mivel egész egyszerűen világszínvonalon játszik mind a két ország élgárdája. Csak az a nagy hibájuk, hogy nem amerikaiak, az óceán túlsó partján születtek” - véli Pallai Péter.

A szervező elmondta, hogy a 606 tulajdonosával közösen állítják össze a csapatokat, de később kölcsönösen meghívják egymást a zenészek, sőt, lemezt is készítenek együtt.

„A próba nagyon érdekes.

A zenész kiosztja a kottákat, amiben természetesen  csak nagyjából van leírva a kezdet, a közepén van egy áthidaló rész, és van egy befejezés.

Közben ott van az akkordmenet, amire improvizálni kell. Esetleg megbeszélik, hogy milyen sorrendben jönnek a szólók, hogy ki hány taktust játszik, de néha még azt sem” - mesélte Pallai Péter.

A főszervező elmondta, hogy a programsorozat zárónapján két nagy öreg találkozik:

Szakcsi Lakatos Béla zongorán, Stan Sulzmann pedig szaxofonon játszik.

„Még sosem játszottak együtt, de kevés próbával is nagyon jól meg fogják érteni egymást. Láttam már azt, hogy Béla 15 percet próbált, utána pedig minden jött magától” - mesélte a Budapest Jazz Club Harmónia Jazzműhelyének főszervezője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×