Kocsis Zoltán vezényelte volna, most az emlékéért szól a koncert

Infostart
2017. március 8. 19:21
Kocsis Zoltán emlékének szenteli szerda esti hangversenyét a Concerto Budapest. Eredetileg Kocsis Zoltán Liszt Esztergomi miséjét vezényelte volna ezen az alkalmon. Keller András azonban két másik darabot választott: Kocsis Zoltán egyik kedvencét, Mozart A-dúr zongoraversenyét, - amelyet mentoráltja, Érdi Tamás értő és érzékeny tolmácsolásában hallhat a közönség –, illetve Beethoven IX. szimfóniáját.

„Egy évvel ezelőtt megkértem Zolit, hogy csinálja meg a zenekarunkkal és a Nemzeti Énekkarral Liszt Esztergomi miséjét” - idézte fel a Concerto Budapest vezetője.

Hozzátette, hogy ez egy rendkívül nehéz vokális darab, éppen ezért azt remélte Keller András, hogy elegendő felkészülési időt tud szentelni a Nemzeti Énekkar erre a produkcióra.

„De közbeszólt Kocsis Zoltán halála, ezért arra gondoltunk, hogy

ezen a napon mindenképpen rá szeretnénk emlékezni”

- folytatta a Concerto Budapest vezetője.

„Ezért úgy döntöttünk, hogy Beethoven IX. szimfóniáját adjuk elő, mert azt gondolom, hogy bár közhelyesen hangzik, de mégiscsak ez az emberiség legszebb szeretethimnusza” - véli Keller András.

Emellett elhangzik a karmester kedvenc Mozart-zongoraversenye is mentoráltja, Érdi Tamás előadásában.

„Ez egy rendkívüli alkalom, így mindenki a legnagyobb alázattal és szeretettel fordul ezekhez a darabokhoz. Érdi Tamás pedig elképesztően személyes hangon játssza ezt a darabot, amivel úgy érzem,

meg tudja idézni Kocsis Zoltán művészetét”

- fogalmazott a Concerto Budapest vezetője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kocsis Zoltán vezényelte volna, most az emlékéért szól a koncert
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást