Jordán Tamás nem remél, de újra pályázik

Infostart
2017. március 3. 13:37
Elutasította Jordán Tamás pályázatát a szombathelyi közgyűlés. A színházalapító igazgató 10 éve vezeti a Weöres Sándor Színházat és csak ő pályázott a pozícióra. A Kossuth-díjas művész az InfoRádiónak elmondta, bár nem remél, újra pályázni fog és elsősorban a színház folyamatos működését tartja szem előtt.

„Egyszerre vagyok végtelen boldog és rettentő elkeseredett.”

Jordán Tamás elmondta, az elsőnek az az oka, hogy megadatott neki az, ami a nagy elődeinek – Gábor Miklós, Kállai Ferencnek, Bessenyei Ferencnek – nem: nem tapasztalhatták meg, hogy mennyien vannak a temetésükön, milyen nekrológok hangzanak el.

„Megtapasztalhattam, hogy mekkora szeretet vesz körül.”

A keserűséget pedig azért érez a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító igazgatója, mert a képviselők egy része nem törődött a közönséggel, a színházzal. Mint mondta, ha új pályázatot írnak ki, nem lehet megcsinálni a szezont.

„Szeptember 30-ig tart a kinevezésem. Az őszi szezonra márciusban meg kell csinálni a műsortervet, áprilisban meg kell hirdetni és el kell adni a bérleteket. Aki október 1-jén foglalja el a széket, tönkreteszi az évadot. Ebből csak úgy lehet kimászni, ha az én mandátumomat a szezon végéig meghosszabbítják. Kiírhatják közben a pályázatot, de

ezt a szezont csak velem lehet megcsinálni.”

Több ezer ember tüntetett csütörtökön Szombathelyen Jordán Tamás pályázatának elfogadásáért. Törőcsik Marival az élén a nemzet színészei is kiálltak a színház igazgatójáért. A Kritikus Céh, a Magyar Színházi Társaság, az Örkény Színház, a Pintér Béla Társulat, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, valamint a Weöres Sándor Színház egy emberként támogatta Jordán Tamást.

„Pályázni fogok, de nem reménykedem, hogy az nyertes lesz. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki mellettem áll. Meg kell állapítani, hogy a művészetnek semmiféle presztízse nincs. Ez Törőcsik Mari és a nemzet színészeinek arcul csapása. Ez egy üzenet a politikától, hogy semmit nem ér a művészek szava, kiállása” - fogalmazott Jordán Tamás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jordán Tamás: "üzenet a politikától: semmit nem ér a művészek szava"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást