eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Holdfény tarolt az Oscar előtti utolsó megmérettetésen

A Holdfény című dráma tarolt a független filmek Oscarjaként emlegetett Independent Spirit Awards szombat esti díjátadóján.

A szexuális identitásával küszködő afroamerikai fiatal férfi felnőtté válásáról szóló film, Barry Jenkins rendező és forgatókönyvíró produkciója győzött mind a hat kategóriában, amelyben jelölést kapott, így elnyerte a fődíjat - a legjobb filmnek járó elismerést -, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv, a legjobb szereplőgárda, a legjobb fényképezés és a legjobb vágás díját.

A Santa Monicában szombaton - egy nappal az Oscar-gála előtt - tartott ceremónián Isabelle Huppert, az Elle című film főszereplője lett a legjobb színésznő, Casey Affleck pedig a legjobb férfi főszereplő díját hozta el A régi város (Manchester by the Sea) főhőseként. A legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy érdemelte ki. A legjobb idegen nyelvű alkotás díját a Toni Erdmann című német-osztrák produkció kapta.

Az Independent Spirit Awards a kisköltségvetésű, 20 millió dollárnál olcsóbb produkciók, illetve az artmozikba szánt művészfilmek jutalmazására jött létre. A jelölés feltétele, hogy a filmnek legyen eredeti mondanivalója és a finanszírozás bizonyos százaléka a hollywoodi stúdiórendszeren kívülről származzon.

Az elmúlt három évben az Independent Spirit Awards fődíjas alkotása elnyerte a filmes elismerések netovábbját, az Oscart is, és bár a Holdfény is a nagy favoritok között szerepel az idén, fő vetélytársai, a Kaliforniai álom, az Oroszlán és A számolás joga, nem indulhattak a független filmek versenyében.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×