eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Haumann Péter gyerekeivel játszik Molière klasszikusában

Haumann Péter gyerekeivel játszik Molière klasszikusában

Molière A fösvény című komédiája igazi klasszikus - ezúttal a Magyar Színház tűzi műsorára Haumann Péter főszereplésével. Ő 20 évvel ezelőtt a Katonában már játszotta Harpagont, ez az előadás viszont egészen más, mivel a comedia dell`arte eszközeivel dolgozza fel a történetet - mondta Lengyel Ferenc rendező. Érdekesség, hogy az előadásban Harpagon két gyermekét Haumann Petra és Haumann Máté alakítja.

Egy nagyszerűen megírt színdarab, ami magáért beszél, ezért egyáltalán nem kellett belenyúlni – mesélte a rendező.

„Egy nagyon fontos embertípus van benne, ami minden korban érvényes: a pénz rabja, Harpagon. Egy szenvedély, egy betegség rabja, akit gyötörnek a pénz démonjai, főleg az a tudat, hogy bármikor kifoszthatják, kirabolják. Ettől soha nincs egy perc nyugta” - vázolta a karaktert Lengyel Ferenc.

Haumann Péter gyerekeivel játszik Molière klasszikusában

„Ez a folyamatos kuporgatás pedig folyamatos munkát és ébrenlétet követel tőle, mindenkire gyanakszik. Olyan, mint a hazug ember, akinek nem az a tragédiája, hogy nem hisznek neki, hanem az, hogy ő nem hisz” - mondta a rendező.

Elmondta, hogy a díszlet furcsa, Harpagon saját delíriumának a letűnését szimbolizálja, ahogy letűnnek a falak, lassan ereszkednek a mélybe.

„Meg vannak döntve a falak, mintha azt jeleznék, hogy kizökkent az idő, és Harpagonnak már nincs ideje helyretolni. Nem is tud arra figyelni, hogy mennyire pusztul a környezete” - részletezte.

Haumann Péter játssza Harpagon szerepét, aki korábban már játszotta már ezt a Katonában. Most két gyermekét Haumann Petra és Haumann Máté alakítja.

"Az, hogy a gyerekeivel játsszon együtt, azért izgat, mert a civil viszonyuk, az intimitásuk eddig nem látott színeket hozhat az előadásba" – mondta Lengyel Ferenc.

A rendező elmondta, hogy nemcsak Molière merített a commedia dell'arte világából, hanem az előadás is. A vásári komédiák azért is olyan elevenek és naprakészek, azért érzi úgy a néző, hogy ott éppen róla beszélnek, mert a színészek a napi eseményeket is be tudják építeni az előadott színdarabba. Éppen ez történik Harpagonnal: Haumann Péter bizonyos pillanatokban, egy-egy jelenetben saját szöveggel kibeszél a közönségnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×