Erotikus, izgalmas Győri Balett vendégjáték a Művészetek Palotájában

InfoRádió
2017. február 16. 15:17
Ravel Bolero című zenéjére készült táncművet, illetve egy Kodály Zoltán előtt tisztelgő koreográfiát mutat be csütörtök este a Győri Balett társulata a Művészetek Palotájában. A vendégjátékról Kiss János igazgató beszélt az InfoRádióban.

A Győri Balett négy évvel ezelőtt mutatta be Lukács András Boleróját – mondta Kiss János.

„Ő egy fantasztikusan tehetséges koreográfus, a Győri Balett 35. születésnapjára szerettem volna egy ünnepet. András azt mondta, Ravel Boleróját borzasztóan szeretné megkoreografálni.”

Tíz pár táncolja a zeneirodalom legérdekesebb, legizgalmasabb művét – emelte ki a társulat igazgatója. Kiss János hozzátette, nagyon egyszerű a hangzása, mégis hatalmas érzelmeket vált ki a zene az emberből és

rögtön az erotika jut az eszünkbe.

„Ez a koreográfia arról szól, mint ha egy egészen furcsa, fülledt bálba érkeznénk. Megjelenik egy hatalmas szoknyában, gyöngyfüzérrel a nyakában egy csodálatos táncosnő és elkezd egy érdekes, pulzáló zenére táncolni. Érkeznek hozzá egymás után a nők és férfiak. Tulajdonképpen az egész férfi és nő kapcsolatról, a kavalkádról szól. Bárhol, bármikor adjuk elő, hatalmas ováció fogadja, én borzasztóan szeretem.”

Az est másik koreográfiáját a 135 éve született Kodály Zoltán zenéjére Veleckei László készítette. Ez egyfajta tiszteletadás a zeneszerző részére – mondta a Győri Balett igazgatója.

„Óriási megtiszteltetés, hogy Kodály Zoltánné Péczeli Sarolta szabad kezet adott a zenei válogatáshoz. A darab érdekessége, hogy több zeneműből hangzik el részlet, és két dal is. Pál Eszter acapella érzékeny, izgalmas és felkavaró tolmácsolásában. A mű címe Romance, ha lehetne irodalmi nyelvre fordítani a táncművészetet, azt mondanám, hogy egy csodálatos ballada” - fogalmazott Kiss János.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Erotikus, izgalmas Győri Balett vendégjáték a Művészetek Palotájában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást