Karinthy összes fényképe egy kötetben

Infostart
2017. február 14. 21:53
A Petőfi Irodalmi Múzeum gondozásában jelent meg a Minden másképp van - Karinthy Frigyes összes fényképe című album, amelyben az írót ábrázoló fotográfiákat gyűjtötték össze. A kötetről a szerkesztője, Kovács Ida beszélt az InfoRádióban.

A könyv címe azért Minden másképp van, mert ez a Karinthy-novella amúgy is elgondolkodtató, hiszen ha látunk egy képet, akár rólunk, akár, ahogy ebben az esetben Karinthy Frigyesről, akkor csak egy felületi dolgot észlelünk, de a mélységben más is lehet, mint ami azonnal látszik – mondta a kötet szerkesztője.

„Azt a filozofikus hozzáállást szerettük volna belopni a kötetbe, hogy ami első pillanatra valamilyennek tűnik, nem biztos, hogy egy részletes vizsgálódás után is ugyanolyan, tehát érdemes a dolgok mélyére menni.”

A cím második része az, hogy Karinthy Frigyes összes fényképe. 1982-ben Kovács Ida már készített egy ilyen kötetet, azzal a céllal, hogy az összes ismerhető képet, fényképes információkat összegyűjtse.

„Az eltelt 34 évben megváltozott a technika, azóta előkerült nem kevesebb mint 50 felvétel. Négyszínnyomásban, szép műnyomó papírral és komoly tervezői munkával – Fánkó Árpád – készült el a kötet, amelyben 278 különféle Karinthy Frigyes felvétel található benne. Ami most elérhető volt, azt megkerestem.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Érdemes a felületi észlelés után a mélységeket is észrevenni - Karinthy összes fényképe egy kötetben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást