Két héten belül dönt a kormány az Alexandra sorsáról

Infostart
2017. február 2. 08:00
Két héten belül dönt a kormány arról, hogy segíti-e valamilyen módon az Alexandra könyvhálózat bedőlése miatt veszélybe került kiadókat. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése azt javasolja, hogy az állam vásárolja fel a cégcsoporttal szembeni követeléseket. Közben kiderült: a Central Médiacsoport tárgyal a bolthálózat átvételéről.

Kocsis András Sándor szerint három nagyon komoly probléma van az ügyben, amit meg kell oldani.

Kifejtette: az első az, hogy mi lesz a hatvan bolttal, és mi lesz az itt lévő 7-10 milliárdnyi árukészlettel. Az is kérdés, hogy mi van azzal a 2,8 milliárdnyi tartozással, amit a Könyvbazár halmozott fel, és ezt hogyan kaphatják meg a kiadók és a nyomdák.

Újabb problémaként jelentkezik, hogy mi van a januári költségekkel, hiszen a boltok januárban is nyitva voltak.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke elmondta, hátfőn a szervezet elnöksége a Fővárosi Főügyészséghez fordult, és kérte, hogy indítson ezzel kapcsolatban vizsgálatot, mert nem látnak tisztán sem jogi, sem gazdasági szempontból.

„Közben tárgyalunk a tartozások kiegyenlítéséről is a kormánnyal. Hétfőn azt indítványoztam Závogyán helyettes államtitkár asszonynak, hogy az állam egy cége a biztosnak tűnő követeléseket vásárolja fel. Ugyanis egy szervezet – főleg egy állami szervezet – sokkal nagyobb hatást tud gyakorolni a Könyvbazárra – ahol a tartozás jogilag felhalmozódott –, mint négyszáz érdekeiben tagolt beszállító” - mondta Kocsis András Sándor.

Az egyesülés elnöke elmondta: a helyettes államtitkár asszony azt ígérte,

két hét múlva várható válasz ezzel kapcsolatban.

Kocsis András Sándor közölte: a megbeszélésen nyomatékosították, hogy az egyesülés vezetői nem tartanák célszerűnek és kívánatosnak az állam közvetlen részvételét a könyvpiaci folyamatokban.

„A helyettes államtitkár azt mondta, hogy

az állam tartózkodik a könyvpiacba történő közvetlen beavatkozástól.

Ez egy nagyon korrekt mondat, amit tisztelettel megköszöntünk” - véli az egyesülés elnöke.

Hozzátette: az államtitkár asszony azt is említette, hogy az iparűzési adóval kapcsolatban az állam tisztázott jogi környezetet kíván teremteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Két héten belül dönt a kormány az Alexandra sorsáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást