Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rettegve várja a karácsonyt a könyvszakma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Celebkönyvek, gasztronómiai kiadványok – ezek voltak a legkelendőbbek karácsonykor – mondta a tavalyi adatokat ismertetve a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. A karácsonyi forgalom beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ám még mindig rendkívül aránytalan, hogy ez az éves forgalom 35 százalékát teszi ki.

„Úgy tűnik, hogy a karácsonyi könyvpiac találkozott az elvárásainkkal. Egy kicsit tartottunk tőle, mert most a szenteste szombatra esett. Kicsit nehezen indult ez a hónap, de ez a három nap valóban nagy forgalmat generált” - közölte Kocsis András Sándor.

A trendekkel kapcsolatban elmondta, hogy a könyvszakma koncentrálódik: a nagyok nagyobbak lettek, a kisebbek pedig kisebbek.

A trendeknél maradva az egyesülés elnöke úgy látja, hogy a könyvkiadás is tolódik a könnyedebb irodalom felé: a könnyed kikapcsolódás, a nagyon gyorsan forgó könyvek felé.

Ez nem kedvez azoknak a könyveknek, ami régen oly nagy büszkesége volt a magyar könyvkiadásnak, a nagyon karácsonyi műfajnak számító albumok eladásának. Előjött viszont a celebirodalom, a gasztróirodalom – főleg a celebgasztró-irodalom – és a nagyon gyorsan forgó könyvkészletek – számolt be Kocsis András Sándor.

Elmondta, hogy a karácsonyi forgalomnak az éves forgalomhoz való aránya körülbelül megegyezik az előző évekével, vagyis a decemberi forgalom idén is az éves forgalom 30-35 százalékát jelentheti.

„Ez azt jelzi, hogy nagyon orrnehéz a szakma, mivel az első 10-11 hónapban egy nagyon kemény finanszírozást kell végrehajtanunk, és mindenki rettegve várja a karácsonyt, hogy termékei hogyan találnak piacot. Ebben nem változott semmi idén sem” - mondta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

„Ez részben illeszkedik a nemzetközi trendekbe. Egy eltérés van: Magyarországon a könyvek a jövedelmekhez képest drágák, az előállítási költségekhez képest viszont abszolút nem” - tudatta Kocsis András Sándor.

Elmondta, hogy a nemzetközi piacon főként a fikciós regény kategóriában jóval magasabbak az árak. Példaként említette, hogy a kiadói csoportjuk Ausztriával egy időben adott ki egy fikciós könyvet. Míg ez a kötet Magyarországon 3200 forintba került, addig Ausztriában 24,9 euróba.

„Formailag, terjedelmében ugyanarról a könyvről van szó. Hatalmas az árkülönbség” - emelte ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.