eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ki lesz a Golden Globe sztárja?

Hetvennegyedik alkalommal adják át Los Angelesben az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett Golden Globe- (Arany Glóbusz-) díjakat helyi idő szerint vasárnap este. A győztesek általában jó eséllyel reménykedhetnek Hollywood legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is. A díjat odaítélő testület 2016-ban változtatott a díjazás szabályain.

Az első gálát 1944 januárjában tartották, akkor látogattak először filmcsillagok és stúdióvezetők a 20th Century Fox stúdióba, hogy megtekintsék az előző év amerikai filmtermésének a külföldi újságírók által kiválasztott legjavát, és átvegyék a testület által öt kategóriában adományozott elismeréseket.

A színésznők között az első kitüntetett Jennifer Jones lett, aki a Bernadette című drámában játszott, a színészek között Lukács Pált (Paul Lukas) díjazták az Őrség a Rajnán című antifasiszta háborús drámában nyújtott alakításáért. Lukács később, a mai napig egyetlen magyarországi születésű színészként az Oscar-díjat is megkapta.

A sikert látva a kritikusok úgy döntöttek, hogy az eseményt minden évben megrendezik, mégpedig függetlenségüket bizonyítandó az Oscar-díjkiosztó előtt. Jellemző, hogy 1945-ben még annyira kevés volt a pénzük, hogy az asztalra Joan Bennett színésznő kertésze szívességből szállította a virágokat. A gálát általában január elején rendezik, a jelölési időszak az előző év október 1-jén kezdődik. A győzteseknek járó szobrocska 1945-re készült el: a kis talapzaton álló, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül. A gálát országosan először 1964-ben közvetítette a televízió, a helyszín 1961 óta a Beverly Hilton Hotel. A show-ra mintegy 1300 vendéget hívnak meg, akik - ha időben érkeznek - háromfogásos étkezésben részesülnek, és pezsgő is jár nekik a Moet and Chandon luxusmárkából.

Ma már a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete, a HFPA mintegy 90 tagja 25 kategóriában dönt, ezek közül 14 mozifilmes, 11 tévés produkciókat díjaz. A legfiatalabb kitüntetés a legjobb animációs filmért jár, 2007-ben nyújtottak át először.

A prezentáció 1958-ig az újságírók dolga volt, akkor azonban a "Rat Pack", Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. whiskyvel és cigarettával a kezében a színpadra viharzott, és "ellopta a show-t". Produkciójukat a következő évben megismételték, ekkor azonban már a szervezők kérésére, azóta minden évben hírességek vezetik a műsort, idén Jimmy Fallon amerikai komikus lesz a házigazda. A Golden Globe-díjak átadásának ceremóniáján hagyományosan egy-egy sztár gyermeke tölti be a díjak átadásában segédkező Miss Golden Globe szerepét. Sylvester Stallone lányai (Sophia, Sistine és Scarlet) személyében az idén első alkalommal három Miss Golden Globe is színpadra lép.

A Golden Globe történetében a jelölések és a kitüntetések terén is Meryl Streep a csúcstartó, akit 29 alkalommal nomináltak, és ebből nyolcat váltott díjra. Az idén pedig biztosan hazaviheti az életműdíjat, sőt 30. jelölésével - a musical/vígjáték kategóriában - elnyerheti a legjobb színésznő díját is a Florence - A tökéletlen hang című filmjéért. A speciális díjakat is számítva Barbra Streisand a rekorder, akinek vitrinében négy "rendes" Golden Globe mellett öt különleges díj van.

Hármas befutóra eddig egy példa volt: 1989-ben Jodie Foster, Sigourney Weaver és Shirley MacLaine megosztva kapta a legjobb színésznő díját. Weaver akkor a legjobb mellékszereplő kategóriában is győzött - a díj történetében addig nem volt példa arra, hogy valaki egyazon évben nyerjen két Golden Globe-ot. Azóta már "duplázott" Joan Plowright, valamint Kate Winslet is. Egy évben a legtöbb, szám szerint három jelöléssel Jamie Foxx és Helen Mirren büszkélkedhet. Foxx 2005-ben a vígjáték vagy musical főszereplő, dráma mellékszereplő, minisorozat vagy tévéfilm legjobb színész kategóriában volt esélyes, végül a Ray című életrajzi filmért az elsőben nyert. Mirrent két évvel később a játékfilm főszereplő és kétszer a minisorozat vagy tévéfilm főszereplő kategóriában jelölték, s végül az utóbbiban, az I. Erzsébet című sorozatért nyert.

A legfiatalabb kitüntetett 1980-ban az akkor kilencéves Ricky Schroeder (A bajnok), a legidősebb győztes 1990-ben a nyolcvanéves Jessica Tandy (Miss Daisy sofőrje) volt. A filmek közül a Száll a kakukk fészkére az egyetlen, amely valamennyi fő kategóriában (legjobb film, színész, színésznő, rendező, forgatókönyv) győzött, öt díjjal büszkélkedhet a Doktor Zsivágó, a Love Story, A Keresztapa, valamint a Csillag születik is. A másik pólust a Nem félünk a farkastól és A Keresztapa harmadik része képviseli: mindkét alkotás hét jelölés után maradt díjazatlan. A legtöbb, kilenc jelölést 1976-ban a Nashville című film kapta, de végül csak egy díjat nyert, a legjobb filmdal kategóriában.

2016-ban első magyar alkotásként Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, amelyre korábban Szabó István Redl ezredes (1986) és Hanussen (1989) című filmjeit is jelölték.

A díjat két alkalommal nem vették át: 1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája készítői nehezményezték, hogy a legjobb film helyett "csak" a legjobb külföldi film kategóriában indulhattak, 1973-ban pedig A Keresztapában jelölt Marlon Brando az "amerikai imperializmus és rasszizmus" ellen tiltakozott, a színész abban az évben az Oscar-gálára sem ment el. A gála eddig egy alkalommal maradt el: 2008-ban a forgatókönyvírók sztrájkja idején a sztárok szolidaritást vállalva a munkabeszüntetéssel nem fogadták el a meghívást, így csak díjkiosztó sajtótájékoztatót rendeztek.

A HFPA 1952-ben alapította az életműért járó díjat, amelyet az első kitüntetettről, Cecile B. DeMille amerikai rendező-producerről neveztek el, ezt az idén Meryl Streep kapja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×