eur:
393.78
usd:
369.36
bux:
65706.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Rekord dőlt meg egy magyar árverésen

Rekordáron kelt el Tihanyi Lajos Párizsban készült látképe a Kieselbach Galéria karácsonyi árverésén, amelyen több magyar fauve műre is licitálhattak az érdeklődők Budapesten a Marriott Hotel dísztermében.

A magyar fauve festészet történetében az eddigi legmagasabb áron, 170 millió forintért kelt el Tihanyi Lajos Pont St. Michel (Párizs) című 1908-ban készült látképe. A festmény kikiáltási ára 34 millió forint volt.

A látkép akkor készült, amikor Tihanyi a párizsi Saint-Michel rakparton lakott. "A festményen az a motívum jelenik meg, amit abból az ablakból festett Tihanyi, amely mellett Matisse lakott" - hangsúlyozta Kieselbach Tamás galériavezető az MTI-nek, hozzátéve, hogy a kép - másik két Tihanyi mű mellett - 110 év lappangás után került elő érintetlen állapotban, közvetlenül az első tulajdonos leszármazottainak gyűjteményéből.

"Egy ugrásszerű váltás történt ezen az aukción, ez a kép mindent megváltoztatott, átrendezte a magyar árakat" - hangsúlyozta a galériavezető, hozzátéve, hogy a magyar modern festészet az, ami a leginkább összemérhető a nemzetközi színtéren.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Matisse környezetében Tihanyi mellett Czóbel Béla, Bornemissza Géza, Ziffer Sándor és Perlrott Csaba is alkotott.

Jól szerepelt az árverésen Perlrott Csaba Kisváros kék felhőkkel című olajfestménye is, amelynek ára 16 millió forintról 22 millió forintig emelkedett.

Kieselbach Tamás kiemelte még az 1920-as évekbeli neoklasszicizmus, a Római Iskola egyik főművét, Patkó Károly Fésülködés című kompozícióját, amelyre 42 millió forinttól indul a licit és végül 60 millió forintnál ütötték le.

Élénk érdeklődés mellett cserélt gazdát Berény Róbert Svédországból hazakerült Mediterrán táj című fauve festménye is, amely kikiáltási árának több mint háromszorosáért, 17 millió forintért kelt el. Mattis-Teutcsh János Zöld-sárga táj című olajképe pedig 28 millió forintért cserélt gazdát - hívta fel a figyelmet a galériavezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×